20 Ocak 2016 Çarşamba

Bir insanı eşcinsel diye aşağılamak homofobidir

Bir futbol antrenörü, bir futbol antenörüne eşcinsel diyor öfkelenince. Tepkiyle karşılaşınca da özür diliyor, homofobik olmadığını söylüyor, futbol dünyasında homofobik söylemli kavgaların klasik olduğunu söylüyor. Bazıları da "Bunlar zaten her yerde; okullarda, sokaklarda, kafeteryalarda, statlarda söylenen olağan sözlerdir." diyerek bu antrenörü savunmuş.

Doğrudur; homofobik söylemler herkesin dilinde pelsenk olmuştur ama eşcinsellerin aşağılanmasında, dışlanmasında hiç mi gerçek payı yoktur, bu tür söylemler sadece lafta veya küfürde mi kalmaktadır, eşcinsellere hiç zararı dokunmamakta mıdır bu nefret söylemlerinin, herkesin önyargılarını pekiştirmemekte midir? Bu sözü söyleyenlerin içinde gerçekten hiç homofobi yok mudur? En azından homofobiyi onaylamaz mı bu tür sözler? Bir insana eşcinsel diye hakaret etmek homofobi değil midir? Niye başka şekilde küfür değil de homofobi şeklinde?  Çünkü toplumun en ötekisi eşcinsellerdir ve en savunmasızı, savunulmayanı da eşcinsellerdir.

İnsanın düşüncesinde olmasa, ifadesi laf olsun diye homofobik olabilir mi? O kadar düşünceliysen, homofobi konusunda bilinçliysen, ağzından çıkana dikkat etmen gerekmez mi? Resmen en ötekileştirilen kesimin tanımıyla kusuyorsun öfkeni. Eşcinsellerin bu aşağılamadan alınabileceğini, rencide olabileceğini hiç mi düşünmüyorsun? Tamam, benim gibi alınmayanlara alınmayabilir ama alınacak eşcinsellerden öte, homofobiyi destekleyen sözlerdir küfür şeklindeki homofobik söylemler. Homofobi güzel bir şeyse, o zaman küfürünü başka güzle şeylerle de yap; toplumun değer verdiği şeyleri ötekileştirerek mesela...

Aynı antrenör geçtiğimiz sezon da, "Futbol eşcinsellere göre bir oyun değil. İtalya'da futbol erkek oyunudur. Daha fazla hakem düdüğü duymak isterseniz İngiliz futbolunu izlersiniz. Nitekim orada homoseksüeller maç oynuyor" yönündeki açıklamalar nedeniyle İtalya Futbol Federasyonu'ndan ceza almış. Yani homofobisi, öyle laf olsun diye yapılan bir aşağılamadan ibaret değil. Yani kafasının içinde eşcinselliği aşağılayan bir düşünce şekli var.

İnsanların, eşcinsellerin de normal birer insan olduklarını anlamaları için, eşcinsellerin de onlara karşı insanlık dışı mı davranması gerekiyor? Yani kibar olmak, insancıl olmak insanı yumuşak yaparak erkek dünyasının dışında tutuyor ya... Erkek olmak; sert olmak, kaba olmak, hatta kötü olmak; bütün bunlar da saygı gören insan olmak demek mi? Sahalarda daha fazla düdük çalmasının, daha adil kararlar verilmesinin, daha az şiddetin olmasının neresi kötü? İnsan olmanın ve insanca davranmanın neresi kötü? Eşcinseller insanca davrandıkları için mi aşağılanıyorlar, dışlanıyorlar?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder