14 Ekim 2015 Çarşamba

Eşcinsel medyanın önemi


Eşcinsel medyanın doğru haberle önyargılı ve nefret yüklü, eşcinselleri hedef gösteren haberlerin önüne geçmesinin yanı sıra bu konuda-eşcinsellik konusunda insanlara kendilerini ifade edebilme fırsatı veriyor olması da çok önemli. Çünkü heteroseksist medya ne insanlara eşcinsellik konusunda doğru soru soracak, ne kendilerini doğru bir şekilde ifade etmelerini sağlayacak, ne de ağızlarından çıkan lafları saptırmadan iletecek... Toplum heteroseksistse, medyası da o toplumu tatmin edebilmek veya tepki görmemek için heteroseksistçe haber yapacak... Öyle de yapmıyor mu? Eşcinselliği normal şekilde aksettiren kaç medya var? Onlar da hangi kitleye, ne kadar ulaşıyor..?

Konu nerden aklıma geldi..? Eşcinsellerin Kaos GL gibi 20 yıldır LGBTİ'lere hem kağıt üzerinden, hem de internet üzerinden daha akademik ve bilimsel dilden yayın yapan çok ciddi bir yayını var zaten ama magazin dünyasına uzak bir yayıncılık politikasının olduğunu da inkar edemeyiz. 1 yıldan fazladır aylık olarak internet üzerinden yayın yapan GZone dergisi bu açığı kapatıyor nitelikte bir dergi. En son da Deniz Akkaya ile yapılan röportajda, bu ünlümüzün eşcinsellikle ilgili pozitif açıklamalarına şahit olduk.

Aslında bir çok ünlümüzün eşcinsel dostu olduğunu biliyoruz ama onlar ne yazık ki bu dostane yaşamı dile getirebilecekleri bir mecra olmayınca, ifade edemiyorlar kendilerini. Oysa eşcinsellerle birlikte huzur ve barış içinde yaşandığı gösterilse, insanların homofobisi bu seviyede olmayacak. Eşcinsellerin bireysel olarak görünürlükleri kadar, insanlarla ilişkilerinin de sağlıklı bir şekilde olduğunun gösterilmesi bence bir o kadar, hatta daha önemli. Çünkü eşcinsellik biliniyor öyle veya böyle ama eşcinsellerin hayatın içinde olduğunun gösterilmesi bize yaklaşımlarda olumlu etki edecektir.

O yüzden homofobik olmayan ve eşcinsel dostu olanların kendilerini ifade etmelerine fırsatlar sunmalı eşcinseller. Çünkü heteroseksist toplum eşcinsellerin ağzından çok heteroseksüellerin ağzından çıkacak destekleyici sözleri daha bir dikkate alacaktır. Bu durum, hetero insanlar da eşcinselleri seviyor ve destekliyorsa, vardır bir bildikleri, diye düşündürtecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder