2 Ağustos 2015 Pazar

Ziynet Sali'nin devrildiği an!


Yeni çıkan albümlerden şarkıları dinlerken albüm kartonetini incelemeden pop müziğimizin nasıl bir formül üzerine kurulduğunu anlayabiliyorsun. Ziynet Sali'nin son albümünden "Dağınık Yatak" şarkısı daha ilk dizelerde bile Sıla veya Sezen Aksu bestesi hissi yaratıyor insanda. Arabesk'in Akdeniz poplaşması gibi bir şey.
İkinci şarkıda da bir fark göremiyorsun. İnsan yasvari havayla vurulmaya çalışılıyormuş gibi hissediyor kendini. Sevmiyorum böyle şeyleri. Zaten Ziynet Sali de artık hiç tat vermiyor bana. Pop müziğimizde notalar akışına bırakılmış şekilde değil. Sanki beste bitmiş de, nükteli nükteli insanlar etkilenmeye çalışılıyormuş gibi bir durum söz konusu. Hatta beste sıkıntısı yüzünden söze daha önem veriliyor. Şarkı yazmak(!) dedikler bu olsa gerek. YAZMAK..!
3. şarkının girişi güzel ama sanki Sibel Can ve şarkısı dinliyormuşsun gibi. Acaba diyorum, insanlar böyle şeylerden etkileniyor, biz de popüler olmak için buna uygun bir şeyler mi yapalım diyorlar. Taklit gibi... Gerçekten Pop müziğimiz tekonolojik Arabesk gibi. Ama 3. şarkı gene de fena değil...
4. şarkının girişteki ritmi güzel ve umutlanıyorsun güzel bir şarkı olabilir diye ama yok... Benzer ifadeleri kimbilir kaç şarkıda duyduk.
Bak 5. şarkının ritmi, soundu, düzenlemesi, tarzı, vesairesi güzel işte. Sanki Balkan şarkısı gibi... İşte insan böyle farklı şeyler bekliyor Arabesk havasından sıyrılmış. Şimdilik 5'te 1 oldu albüm.
Gene Sezen Aksu'msu Arabesk havaya dönüyoruz bir sonraki şarkıda. Sibel Can'ın söylediği Sezen Aksu şarkısı gibi. Zaten bir çok besteci geçinen Sezen Aksu bestesi yapıyor gibi. Aslında kültürümüzde var bu Arap esintisi, Sezen Aksu bahanesi. Bir de Ziynet Sali gerçekten tıpatıp Sıla Gençoğlu gibi şarkı söylüyor. Sıla'nın bir havası var da taşıyabiliyor bu tarzı, ama...
Bir de uda ne kadar ağırlık verilmiş. Albümün konsepti bu mu acaba? Belki kötü değildir bu tarz da, ben yenilik beklediğim için beni açmıyordur. Sanki bütün şarkıları Sezen Aksu yapmış da, Sıla ile Sibel Can söylüyor gibi. 7. şarkı da da bi büyük deviriliyor ama Ziynet Sali de devriliyor resmen.
Bak 8. şarkının da havası güzel. Balkan gibi çünkü gene. Trompetler kullanılmış ve Arabesk havadan kurtulunmuş. Popçuysan popvari bir şeyler yapacaksın değil mi ama...
"Başrol" Yunan ezgisi gibi. Hiç yoktan iyidir gene. Yok, yok iyi değilmiş bu şarkı da.
Yine Ziynet Sali'nin romantik tarzına döndük. Bir de şarkı araları ne kadar kısa tutulmuş albüm sonlarına doğru. Rahatsız ediyor insanı.
Ziynet Sali'yi sevmeye koşullanmışsan, her şeye rağmen seversin bu albümü ama ben bir daha dinlemem bile.
11. şarkıya gelmişiz ama hep aynı şarkıyı dinlemiş gibi olduk. 11 üzerinde 1!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder