1 Mart 2015 Pazar

Kim Kardashian'ın babası "trans eşcinsel"


Neredeyse bütün internet sitelerinde bir haber dolaşıyor bugünlerde: Kim Kardashian'ın üvey babası önce kadın, sonra lezbiyen olacak.

Bu haberle ilgili konuya, trans eşcinsellikle ilgili kimliğe ve bu kimliğe dair duruma daha önceki yazılarımda değindim ama tekrar değinme ihtiyacı hissediyorum. Çünkü trans eşcinsellik daha LGBTİ'ler arasında bile bilinmediği gibi, duydukları zaman şok etkisi oluyorlar; bir kadınla beraber olacaktı, niye kadın oldu öyleyse!, diyorlar.

Anlata anlata dilimizde tüy bitti. Arkadaşlar, cinsel yönelimle cinsiyet kimliğini lütfen birbiriyle karıştırmayın. Cinsiyet kimliği kişinin kendini kadın veya erkek hissetmesi durumudur ve bunun kime ilgi duyduğu, yani cinsel yönelimle, yani eşcinsellikle veya heteroseksüellikle alakası yoktur. Yani bir insan hangi cinsiyette olursa olsun, eşcinsel de olablir, heteroseksüel de olabilir. VE CİNSİYETİN BİYOLOJİK CİNSİYETLE DE ALAKASI OLMAYABİLİR. Yani kişi erkek bedeninde kadın, kadın bedeninde erkek hissedebilir kendini. Biyolojik cinsiyetinden rahatsız olan transseksüeller, toplumsal cinsiyetin biçimlendirdiği şekilde biyolojik ve cinsiyet kimliklerini geçiş ameliyatıyla örtüştürebilirler. Ama bu hep böyle olacak diye bir koşul yok. Kendini kadın hisseden erkek bedenindeki kadınlar, bedenlerinden rahatsız olmayabilirler. Yani penisleri ve kıllarından, biyolojik erkekliklerinden rahatsız olmayabilirler. Mesela ben. İçimde kadın da var ve ne kelliğimden rahatsız oluyorum, ne penisimden, ne de kıllarımdan... Testosteronumun enerjisinden de hoşnutum. Ama ruhumda bir kadınlık var ama beni tatmin eden biyolojik olarak erkek erkeğe beraberlik. Ve asla kadın bedenine geçmek istemediğim gibi, toplumsal cinsiyete uygun bir kadınlığa da inadına karşıyım. Çünkü heteroseksistçe olan her şey beni bozuyor; özgürlüğümü kısıtlıyor en başta, eşitlikten eser bırakmıyor... Aynı şey erkek transseksüeller için de geçerli; kadın bedenlerinden rahatsız olmayıp, kadın bedeninde erkek olarak yaşamaktan pekala da memnun olabiliyorlar. Çünkü sen biyolojini, heteroseksist sistemin dayattığının dışında ruhuna-beynine-yapına daha uygun ve sağlıklı bir şekilde kullanbilirsin istedikten sonra.

Hiç kimse sonradan ne erkek veya kadın olur, ne de eşcinsel. Sadece cinsiyetçi bir toplumda gerçek cinsel kimliğini ifade edemeyebilir. Kişi erkek bedenindeyken de kadınmıştır ve toplumsal cinsiyete uydurmak için ameliyat için uygun günü beklemiştir. Bir de sanki lezbiyenlik-eşcinsellik de olunan bir şeymiş gibi medyanın "önce kadın, sonra lezbiyen olacak" diye cahilce abesle iştigal bir başlık kullanması, ne kadar cinsiyetçi, ne kadar homo-transfobik bir dünyada yaşadığımızı gösteriyor. Alışın artık farklılıklara ve cahilce nefret ifadeleriyle insanların önyargısını iyice pekiştirmeyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder