11 Mart 2015 Çarşamba

Kadın bedeninin sömürülmesi, sömürülünden mi bitirilir, sömürenden mi?


İnsan bedeninin sömürülmesine karşı olunması gerekir ama insan, bedeninden nasıl tasarruf edeceğine ancak kendisi karar verebilir. Dansöz de olur, seks işçsisi de olur... Dans sanata dairdir, seks işçiliği de emeğe... Heteroseksist içselleşmeye göre ahlakçı düşünülebilir-düşünebilir insanlar ama ahlak bedensel veya cinsel bir şey değildir. Eğer öyle olsaydı, vücudumuzu inkar etmemiz veya hiçbirimizin seks yapmaması gerekirdi. Ahlakçılığı ve sömürülmeyi kendi kafamıza, kendi çıkarımıza, kendi değerlerimize ve kendi öğrenilemize göre değerlendirmeyelim. Yoksa bu hem haksızlık, hem de kendi yaşantımızla çelişmektedir. Ve insan canı, insan hayatı gibi büyük felaketlere sebep olmaktadır sömürülmeye karşıtlık başlığı altındaki ahlakçılık.

Sen, gerçekten sömürülenlere yardımcı olmak isteyebilirsin ama sömürülmeye sebep olan olumsuzlukları gidermelisin önce. İnsan bedeni neden sömürülmektedir? Bunun sebebi erkek egemen bakış açısı değil midir? Sorun, mağdur olan neticeden mi çözümlenir, yoksa sorunun kaynağından mı? Cinsiyet eşitliğini sağlamak değil midir sorunun çözümü? Hem ayrımcı şekilde bir yetiştirme gerçekleştirilecek, sonra da kendi ellerinizle mağdur ettiklerinizi sözde kurtarmaya çalışacaksınız. Dediğim gibi mağdur olandan değil, mağdur edenden başlayacaksın çözüme. Yoksa sen bir yerden kurtarmaya çalışrken, mağduriyet bir taraftan devam eder ve de mağdur eden sebeplere dur denilmediği sürece bu durum pekişir ve sanki mağdur edilenler suçluymuş gibi ötekileştirilir ve kurtarılmaya çalışılır.

Tabi bu anlattıklarım masal gelecektir erkek egemen düşünceye sahip olanlara. Onların ahlak anlayışları cinselliğe, bedene fokuslanmış durumdadır tek taraflı olarak. Ahlaksız olarak ve de kurtarılması gereken olarak gördükleri de güçsüz olanlardır. Çünkü güçlü, oyununu ancak güçsüz üzerinden oynayabilir, güçsüz olanı çıkarına göre kullanabilir, işine gelmeyince de ötekileştirir... Kurtarıcılar da heteroseksistleşmiş kurtarıcı kılığına bürünürler. Kadın, kadını kurtarıyor gibi görünebilir ama kurtarıcılığa soyunan kadının beyni heteroseksisttir aslında. Yani heteroseksistçe bir kurtarıcılıktır bu ve de mağdur etmekten başka da hiçbir işe yaramaz. Çünkü dediğim gibi, mağdur eden hala mağdur etmeye ve mağdur edenin bakış açısı aynı şekilde devam etmekte, gelecek nesillere aktarılmaktadır.

Antalya'da Kadın Dayanışma Derneği Başkanı oryantal bir kadını sahneden indirmiş ya, kadın bedeninin sömürülmesine karşı olduğu için....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder