12 Mart 2015 Perşembe

80'lere dair müzik hafızam...


Geçmişe dönük müzik denilince aklıma, çocukluğumdaki Türk Hafif Müziğini ve TRT'nin futbol maçı aralarında yayınladığı "One Way Ticket", "Felicita", "Physical", "Lailla", "A Far L'Amore Tu" ve "I Will Survive"' gibi bazı şarkıları saymaz isek 1985 yılı ve o yıla uzanan 84 yılının şarkıları, 83'ten de "Billi Jean" gibi çok hit olmuş bazı şarkılar gelir. '85 yılında yabancı şarkılara yoğunlaşmama sebep olan, sanırım 80'li yılların ikinci yarısından itibaren müzik piyasasına Arabeskin hakim olup, Pop müziğimizin gücünü kaybetmesi olsa gerek. Ama Euro soundlu kolay hazmedebileceğimiz şarkılar da bizi yabancı müziğe çekti sanırım. O yıllardan herkesin aklına Modern Talkin gelecektir öncelikli olarak büyük ihtimal. "You're My Heart, You're My Soul", "You Can Win If You Want", "Cherry Cherry Lady", "Brother Louie" ve 45'lik olarak piyasaya sürülmese de TRT 3'ün gediklilerinden "Do You Wanna".  Modern Talkin'i o kadar çok sevmiştim ki, imzalı fotoğraflarını bile istemiştim, onlar da göndermilerdi.

80'li yılların şarkıları denilince bile oluşturulan liste hep 80'lerin ikinci çeyreğine aittir. Modern Talking şarkılarına Sandra'dan "Maria Magdelana, Opus'tan "Life Is Life", Alphaville'den "Big in Japan", "Sounds Like A Melody" ve tabiki de Laura Branigan'dan "Self Control", CC Catch'ten "Cause You're Young", Raggio Di Luna'dan "Comanchero", Bad Boys Blue'dan "You're A Woman", söyleyeninin kimsenin umrunda olmadığı Joe Cooker şarkısı "Unchain My Heart", Kaoma'dan "Lambada"yı ekleyebiliriz... George Michael meşhurdur o yıllarda "Careles Whisper" ile falan, "Yeke Yeke" ile Mory Kante girmiştir hayatımıza, Michael Jackson "Bad" albümüyle fırtınalar koparmaktadır, Eurovision'un küçük kızı Sandra Kim'i de sevmişizdir "J'aime La Vie" ile... Bunlar ergenlik dönemimde melodilerinden dolayı beynime yerleşen ve bir çırpıda aklıma gelen şarkılar.

TRT 3'te Tülay İlter'in Müzik Bahçesinden programı en çok sevdiğim radyo programıydı. Çünkü her hafta dinleyici oylarıyla 3 şarkı aday gösterilir ve haftanın plağı seçilir, bir kişi de 45'lik veya kasetle ödüllendirilirdi. (Yazıyı yazarken YouTube'a girdim 80'lerdeki şarkı hafızamı tazelemek için ve Madonna'nın "La Is la Bonita" şarkısını nasıl es geçebiliriz. Adeta marş olmuştu Seksenlerde ülkemizde.) Stüdyo FM'den Amerika ve İngiltere listelerini takip ederdim. Sebla Özveren hafta içi her gün saat 17:15'te Türkçe, İnglizce ve Almanca haberlerden sonra "Sizler İçin" programını yapardı. Yıl sonu listelerini çok severdim yılın en iyi şarkılarından oluşan. Ali Kocatepe de Perşembe sabahları program yapardı ve '86 yılının ilk üçünü şu şekilde belirlemişti. 1. Take My Breath Away / Berlin, 2. You Keep Me Hangin On - Kim Wilde, 3. Venüs - Bananarama...

80'lerde Cyndi Lauper Madonna'dan daha stardı biliyor musunuz "Girls Just Have To Fun" ve "She Bop" ile. Aklıma gelmişken unutmadan söyleyeyim; Boy George travesti görüntüsüyle bir pop ikonuydu o yıllarda. Norveçli A-Ha en bayıldığımız topluluktu belki de; solisti Morten Harket yakışıklılığıyla hayaller kurdurtuyordu bizlere. Kool And The Gang vardı "Fresh" ile, Rocky filminden beynimize kazınan Survivor vardı "Eye Of The Tiger" ile. Pet Shop Boys da 80'lerde girdi hayatımıza "It's A Sin" ile. Stevie Wonder'in şarkısı "I just Called" du; "To Say I Love You"su ihmal edilen. Sonra "Part Time Lover" ile de sevdik Wonder'ı ama orada kaldı. Jermain Jackson ve Pia Zadora'nın söylediği "When The Rain Begins To Fall" şarkısı da çok hit idi bizde. Pop Cazı Sade ile sevdik ve "Smooth Operatör" TV'de 7 dergisinin Top 10'unda 1 numaraydı. Amerika, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda listelerinin ilk 5'ini de TV'de dergisinden takip ederdik. Harold Falter Mayer'de enstrümantal bir şarkı olan "Axel F" ile her ülkenin ilk beşindeydi. Baltimore'dan "Tarzan Boy" vardı. Biz Tina Turner'ı da çok sevmiştik (What's Love Got To The With It). "Rock Me Amedeus" ve bir ağıt niteliğindeki "Jeanny" ile Falco da stardı 80'lerde. Hey Dergisi 80'lerin ikinci yarısında artık tamamen yabancı müzik dergisiydi. Tabi o yıllarda artık plak devri kapanmış, çocukluğumda bant denilen kaset dönemi başlamıştır. Türkiye'de albümler de en çok kaset döneminde satmiştır.

80'lerde Türk Pop Müziği sanatçısı da iki elin parmakları kadardı. Ajda Pekkan, Sezen Aksu, Nilüfer, Nükhet Duru, Zerrin özer, Barış Manço, MFÖ, Grup Gündoğarken ve Kayahan. Ve Sezen Aksu "Sen Ağlama" kasediyle çıktığı yılın en çok satan sanatçısıydı. 90'lara kadar etkisini devam ettiren "Twist In My Sobreity" ile Tanita Tikaram, "Fast Car" ile Tracy Chapman, "Stop" ile Sam Brown vardı. Ömer Karaca'ın "1 Numara" Programı da 80'lerin sonunda başlayıp 90'lardaki en popüler TV müzik programıydı. Erhan Konuk vardı TRT'de "Pop Saati" programı ile. Sanremo müzik festivali Eurovision gibi popülerdi ve TRT'de yayınlanırdı; Richie Poweri, Toto Cutugno... Müzik dergisi olarak 80'lerdeki Gong dergisini de unutmayalım. Samantha Fox, "Touch Me", Kuşadası Altın Güvercin Müzik Festivali.... o yılların sembollerinden ikisi.... Müzik 80'lerde başladı gibi oldu benim için. Zaten MTV' de 81'de kurulmuş. Klip dönemi o yıllarda başladı. Hatta MJ'nin "Thriller" klibi çok pahalı bir prodüksiyondu ve çekim esnasında MJ'nin saçları falan yanmıştı hatırladığım kadarıyla.

O yıllarda "Best Of..." başlığı altında korsan karışık kasetler çok satardı. Seksenlerin unuttuğumuz belli başlı hitlerini de bu karışık kasete sıkıştıralım; Belinda Carlisle - La Luna, Black - Wonderful Life, Sting - Englishmen In New York, Eddie Grant - Gimme Hope Joanna, Eurythmics - Here Comes Tha Rain Again - There Must Be Angel - Sweet Dreams, Duran Duran - Wilde Boys, Marc Almond And Gene Pitney - Something's Gotten Hold Of My Heart, Roxette - Listen To Your Heart, Milli Vanilli - Girl You Know Its True, Madonna - Like A Prayer, Europe - The Final Countdown, CC Catch - I Can Loose Heart My Heart Tonight, Wham - Wake Me Up Before You Go Go, Madonna - Like A Virgin... Müziğin en divası Whitney Houston da 80'lerde çıkmıştır "Sawin All My Love For You" ile... Techno olarak "Pump Up The Volume"lar, "Pump Up The Jam"ler de o yıllarda çıkmıştır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder