6 Şubat 2015 Cuma

TRT Eurovision'a niye geri dönüyor?


TRT Eurovision Şarkı Yarışması'na tekrar katılma kararı almış. Niye? Ne oldu ki? Eurovision komitesiyle konuşulmuş da, haksız puanlama sistemi düzeltilecek miş de, AHLAKİ SİSTEME İLİŞKİN BAZI SORUNLAR DÜZELTİLECEKMİŞ DE... Ahlaki sistem, ahlaki sorunlar? Ne kasdediliyor acaba ahlaki sorunla?

Başa dönelim... Hadise'den sonra Eurovision'a kadın yarışmacıyla katılmadık? Niye? Çünkü TRT'nin dekolte sorunu var. Puanlama sistemi falan bahane. Puanlama sitemine sadece Türkiye tabi değil ki. Herkes aynı sistemle yarışıyor. Dezavantajlarına herkes maruz kalıyor, avantajlarından herkes faydalanıyor. Türklerin yoğun bulunduğu ülkelerden gelen 12 paunları Türkiye ne kadar hak ediyor? Azerbaycan'la komşuculuk oynayan kim? Her yıl mı biribirinin 12 puanını hak eden şarkı yapıyor Türkiye ve Azerbaycan?

Bu konuyu dile getirdiğimden beri hep iddia zannedildi söylediklerim ama gerçeğin ta kendisiydi; Türkiye Eurovisiona'a katılmayacak, hatta Eurovision şarkı yarışmasını eşcinsellik yüzünden yayınlamayacak, kadın yarışmacı gönderilmemesinin ve puanlama bahanesiyle Eurovisinon'dan vazgeçilmesinin sebebi eşcinsellik ve ahlakçılık... dedim ama insanlarımız muhafazakarlığa ve ahlakçılığa karşı o kadar iyimserler ki...

TRT şimdi Eurovision komitesinin düzeltme kararıyla, neyi düzelteceklerse o da ayrı bir muamma; puanlama sitemini mi, eşcinsellik meselesini mi?, yarışmaya katılma kararı almış. Şimdi puanlama tekrar değişecek, TRT'nin istediği gibi olacak ve de eşcinsel şarkıcılar yarışamayacak mı bu yarışmada? Eurovision komitesi ülke televizyonlarına uyarıda mı bulunacak eşcinsel şarkıcı seçmeyin diye? Acaba TRT'nin böyle bir şartı var mı, "eşcinseller katılacaksa, biz yokuz" diye? Yoksa TRT'nin gerçekten eşcinsellerden hiç rahatsızlığı yok mu? 2016'yı bekleyip göreceğiz.

Bir de TRT Eurovision'a rakip olsun veya Eurovision'un boşluğunu doldursun diye kendi yarattığı ve Türki cumhuriyetlerle yarıştığı şarkı yarışmasında umduğunu bulamadı ya; fos çıktı, fiyaskoyla sonuçlandı ya bu etkinlik... Bence asıl o yüzden Euruvision'a geri döndü. Oysa bir bilse hayatın farklılıklarla güzel olduğunu TRT? Hayatın Müslümanıyla-Hristiyanıyla, eşcinseliyle-heteroseksüeliyle, Ermeni'siyle-Türk'üyle, Alman'ıyla-Yahudi'siyle daha güzel olduğunu?

TRT hala kendisiyle çelişmeye devam ediyor; hem puanlama siteminden dolayı yarışmadan çekildik diyor, hem de birincilik bizim için önemli değil diyor. E o zaman bunca yıldır kopardığın fırtına niye; yarış geç o zaman birincilik önemli değilse. Hem daha önce açıklama yapanlar, haksız puanlama yüzünden birinci olamaycağımız için yarışmadan çekildik minvalinde açıklamalar yapmadılar mı? Amaç yarışmak değilse, puanlama sitemini de koskoca Eurovision yarışmasına küsecek kadar önemsemeyeceksin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder