19 Ocak 2015 Pazartesi

Ensest New Jersey'de mi yaygındır, geleneksel toplumlarda mı?

Haber şöyle; "17 yıl sonra bulduğu öz babasıyla evlendi". Gerekçesi, kızın uzun bir aradan sonra gördüğü babasını çekici bulması. Ensest ilişkinin yasak olmadığı New Jersey'e taşınan baba kız çift, genetik bir problem olacak olursa çocuk yapmayacak. Bir gün annesinin kendisini ve torunlarını ziyaret etmesini umuyor kız.

Ne düşünüyorsunuz bu konuda? Geleneksel muhafazakar toplumların, doğacak çocukların sağlığı açısından işin sağlık yönünü düşündüklerini zannetmiyorum. Çünkü öyle olsaydı, akrabalar arası evlilikler onay görmezdi. Olaya dini ve ahlaki açıdan bakılıyor genellikle. Bu tür konular "bizim" gibi toplumlarda konuşulamıyor bile. Bizim gibi derken bazı konuların tabu olduğu toplumlar demek istiyorum. Çünkü "Sen de mi öylesin?" diye etiketi yapıştırıveririler hemen. Oysa konuşan belki de açık ve dürüst olduğu için kötü etiketlenmeyi en az hak edendir. Ama bu konuyu konuşmak dahi istemeyenin ne olduğunu bilemeyiz ki?

Bu yazıyı niye yazdım, kısacık da olsa bu konuya niye değindim biliyor musunuz? New Jersey'de ensest ilişki serbestmiş ya... Sizce ensest ilişki asla kabul edilmeyen muhafazakar toplumlarda mı daha yaygındır, yoksa yasal olan New Jersey'de mi? Hatta New Jersey'de ensestin serbest olması, ensestin bazılarına çekici gelmesiyle alakası yoktur belki de. İnsanlar birbirine çekici gelmeyince, ensest niye çekici gelsin ki? Ama cinsel özgürlüğün sınırlı olduğu toplumlarda, bu tür ilişkiler ihtiyaç gidermek amacıyla zorlama bir şekilde daha çok gerçekleştiriliyor.

Hani cinsel özgürlüğün daha fazla olduğu toplumlara ahlaksız gözüyle bakılır ya... Bence hiç de öyle değildir; insanlar yasalar çerçevesinde korunduktan sonra özgürlüğün olduğu toplumlar daha ahlaklıdır. Çünkü bir şey yaşanıyorsa insanlar kendi istedikleri için yaşanıyordur; yoksa, "Burada sınırsız bir özgürlük var, hadi her şeyi deneyelim" diye bir şey olamaz. Ama yasakların olduğu toplumlarda, yasaklar insanların kendilerini gerçekleştirmesinin önünde asla engel teşkil edemez. Hatta yasaklar açlığa sebep olduğu için, insanlar kendilerini gerçekleştirirken başkalarına zarar verebilirler. Yanlış anlaşılmasın ama tecavüzlerin, tacizlerin altında hep bu cinsel yasaklar yatmıyor mu? Sizce hangisi ahlaksızlık; açık ve gönüllü gerçekleştirilen mi, gizli ve de zorlama bir şekilde gerçekleştirilen mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder