9 Aralık 2014 Salı

Nil Burak


Hakan Eren, nostaljik programına Nükhet Duru ve Nilüfer ile başlayacağının paylaşımını yapmış sosyal medyada. İnternet üzerinden radyoyu açtığımda Nil Burak'ın "Boş Vere Vere" şarkısının anonsunu yapıyordu. Benim çocukluğumda öyle, star veya "kare as" kategorileştirmesi falan yoktu veya ben bilmiyordum 7-8 yaşlarında olduğumdan. Tamam Ajda Pekkan vardı ama onun dışında Nilüfer'in, Sezen Aksu'nun, Nükhet Duru'nun bir Gökben'den, Şenay'dan, Sevda Karaca'dan ve benzerlerinden fazla bir artısı yok gibiydi. Hatta Esmeray falan "Gel Teskere" ile her yeri yıkıyordu. Mesela Nazan Şoray "Hal Hal" ile günümüzde star dediklerimizden çok daha şaşalıydı. Mesela Sezer Güvenirgil benim süperstarımdı. Çünkü TRT'nin bazı kuralları vardı sanatçıların starlaşmalarının önüne geçen. 21 günden önce bir sanatçı ikinci bir programa çıkamazdı. Şarkıların denetimden geçmesi gerekirdi ki, Sezer Güvenirgil'in bir albümden dokuz şarkısı denetimden geçmişti. Sen arabesk furyası ile istersen bütün dünyayı peşinden sürükle ama TV çağında TV belirliyordu senin starlık seviyeni.

Nil Burak da benim çocukluğumun büyük starlarındandı; en azından bana göre. Onu ilk Kelebek gazetesinin posterinde görmüştüm mayolu ve fötr şapkalı haliyle. Sonra radyolarda "Boş Vere Vere" ile fırtına gibi esti. Aynı albümden "Bir Garip Olur İçim" ve "Bağışladın" şarkıları da çok sükse yapmıştı. Oysa Nil Burak ben müzikle ilgilenmeyecek kadar küçük olduğum dönemde "Tatlı Tatlı", "Olmaz Olmaz Deme", "Birisine Birisine", "Ben Anlamam", "Dünyamı Yıktı Geçti"... ve daha sonra "Issız Adam" filminde kullanılınca bir kez daha patlamasına sebep olan "Yalnızım Ben" şarkılarıyla meşhurmuş. Nil Burak 77-80 arası "Nil Burak", "Benim Adım Şarkıcı" ve "Boş Vere vere" albümleriyle bayağı iyi işler yapmış. 80'lerdeki "Benim Sevdam" albümü de bu albümlerin yanına koyulabilecek nitelikte bir albümdür. Eurovision finallerinde Neco'nun söylediği "O Şarkıyı Henüz Yazmadım"la dikkat çeken bu albüm yakın dönemde CD olarak basılınca sahip olmuştum ve oradan "O Akşamdan", "Çal Yine Aynı Plağı Çal", "Her Aşktan Bir Şarkı Kaldı" hoşuma giden ve aklımda kalan şarkılardı. 89'da çıkan ve 90'larda da etkisini sürdüren "Oldu Olacak" albümü, şarkılarını günümüzde tekrar dinleyince çok süper bulmasam da dönem itibarıyla Nil Burak'ı ayakta tuttu diyebiliriz. "Oldu Olacak"tan önceki ve sonraki bazı albümleri ise ne Nil Burak'a pek bir şey getirdi, ne de bize bir şey verdi. 2008'de de eski şarkılarını topladığı albüme yeni şarkılardan oluşan albümünü de ekleyerek iki CD'lik bir albümü çıkardı. Son olarak da umduğumuzu bulamadığımız bir maxi single... Nil Burak'ın 6 adet 45'liği, 10 stüdyo albümü ve bir maxi single'ı mevcut. 4 film ve 4 de dizide rol almış.

(Yazı esnasında hakan eren Semiramis Pekkan'dan da "Unuttu Unuttu" şarkısını çaldı. 70'lerin sonları ve 80'lerin başlarında da bazı şarkıcılar bayağı popülermiş ama TRT fazla çalmadığı için ben pek bilmiyordum. Onları da Polis radyosundan ve Kıbrıs Bayrak radyosundan dinliyorduk.)

Nil Burak aslen Kıbrıslı. Sahne ismi Nil Burak'ı Zeki Müren vermiş. Şarkı söylemeye koroda başlamış. İlk defa Londra'da sahneye çıkmış. 1975 yılında bir gece kulübünde şarkı söyleyince herkesin dikkatini çekmiş ve Maksim'de çalışmaya başlamış.


Nil Burak diskografisi


45'likleri

Sus / Tatlı Tatlı
Ben Anlamam / Seni İyi Tanırım
Bir Eski Şarkı / Birisine Birisine
Canıma Değsin / Ya Mustafa
Dünyamı Yıktı Geçti / Kırk Yılda Bir
Gözünüz Aydın / Yalnızım Ben


EP'leri

Mavi 2012


Albümleri

Nil Burak
Benim Adım Şarkıcı
İki Elim Yakanda, Boş Vere Boş Vere
Bizim Diyar
Benim Sevdam
Zurna Kazım
Oldu Olacak
İşte Banko
Nil Burak'95 Akdeniz Rüzgarı
En İyileriyle Nil Burak / Bir Numaramsın

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder