8 Aralık 2014 Pazartesi

LGBTİ'ler tiyatrodaydı

Bugün 20-25 kişilik LGBTİ'ler ve dostları olarak, LGBTİ bir arkadaşımızın davetiyle, üniversitedeki bir tiyatro topluluğunun oyununa gittik. Anton Çehov'un "Kutlama"sı kısa bir oyundu. Oyuncular rollerinin hakkını verdiler.

Tiyatroya gitmemizin amacı, herhangi bir faaliyet için de olsa bir araya gelebilme güzelliğini yaşamaktı. LGBTİ buluşmalarımıza gelen LGBTİ arkadaşlarla karşılaştık orada. Gelmeyenlerin oluşumumuzu takip ettiklerine dair tebrikler aldım ve mutlaka geleceklerini söylediler. Evet, üniversite ortamında da LGBTİ'ler ve LGBTİ'lerin varlığını bilen, kabul eden dostlarımız vardı.

Eğitim ve eğitimli olmak çok başka, bambaşka güzel bir şey; bu eğitimi de layığıyla ayrımcı olmadan değerlendirebilmek olağan üstü güzel. Homofobiyi bertaraf etmenin en doğru adresi de aslında eğitim kurumları. Çünkü hayata şekil veren insanlar eğitmenlerdir, dallarındaki uzmanlardır; kısaca üniversitede yetişenlerdir. Yani özgür ve eşit yaşamın mayası eğitim kurumlarında yetişen insanların elindedir de diyebiliriz. Bir anlamda geleceğimiz de onların elinde. Buluşmalarımızda bizi yalnız bırakmayanlar da genellikle öğrenciler. Eğitim toplumu olsaydık, zaten homofobi zararlı boyutta olmazdı.

Salon ful doluydu tiyatro gösterisinde. Gençlerin sanata da ilgisi vardı yani. O yüzden diyorum ya homofobiyi alt etmenin en önemli yollarından biri sanat diye. Heteroseksizmi yumuşatacaktır sanat. Tiyatroda LGBTİ'lerle ilgili tiyatro oyunu için senaryo sözü veren arkadaşla da karşılaştık. Ben söylemeden tekrar dile getirdi senaryo konusunu...

Çıkmadık candan umut kesilmezmiş. Benim umudumu abartılı bulan arkadaşların düşüncelerini, kendi umutsuzluklarına veriyorum. Umut ederek ben ne kaybedeceğim ki? Ama umutsuz olanların kazanacağı hiçbir şey yok.

Hayallerimden olan eşcinselliği tiyatral bir dille getirebilmenin de bir zamanı varmış sanırım ki biraz sarktı. Belki eşcinselliği anlattığım kendi söz ve müziklerimle gitar çalmaya tekrar başlarım. Resime de dönmek istiyorum aslında eşcinselliği daha açık bir dille anlatabilmek için. Fotoğraf çekmeyi de çok özledim. Dansım da o kadar şiddetli depreşti ki. Keşke eşcinseller insanca yaşayabilselerdi de hayat mücadelesi vermek zorunda kalacaklarına öncelikleri hep sanat olabilseydi dünyayı daha da güzelleştirebilmek için.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder