1 Aralık 2014 Pazartesi

Türkiye'de televizyonlarda dans yasak

Oryantal Didem

Ben, son dönemlerde televizyon izlemiyorum gibi bir durum söz konusu. Sadece bazı spor dallarının maçlarını izliyorum. Takip etmek isteyeceğim bir dizi de yok şu anda. Dolayısıyla bazı şeyleri de kaçırıyorum. Arkadaşım hatırlattı; Oryantal Didem isyan etmiş. Çünkü oryantallerin televizyonda dans etmesi yasakmış.

Didem'in haberini buldum internetten. Diyor ki: "Ben Türküm ve dans etmek istiyorum. Türkiye oryantal dansı izlemek istemiyorsa, o zaman bizi ayırın ve Türk olmayalım. Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyeti'ni yaşamayacaksak, özgürlüğümüzü yaşamayıp istediğimiz dansı yapamayacaksak, o zaman gidelim yurt dışında yaşayalım. Türk olmayalım, sürün bizi o zaman. Ben vücudumu değil dansımı sergilemek istiyorum, dans etmeyi özledim. Fakat yasak, dans edemiyoruz. Ben protesto çekmek istiyorum, diğer arkadaşlar da katılıyorsa buyursun gelsinler."

Eşcinsellere ekranlar yasaklanalı yıllar oldu. Göremiyoruz artık Aydınları, Fatih Ürekleri, Aldoları, Artoları... Ekranların dansa da yasak olduğunu öğrenmiş olduk. Şaşırmadım; çünkü dans etmek ayakta zina yapmaktır diyen bir zihniyet mevcut. Tabi insanlar birbirlerine yasak olurlarsa, bırakın yakın teması, uzaktan bile cinsel gözle bakarlar birbirlerine. Cinsellik doğal bir ihtiyaç değil de tabu olursa, dans eden bir kadının dansına kim bakar değil mi? O kadını cinsel nesneye dönüştüren kim?

Sanattan, spordan yoksun bir toplumdan estetizme dahil bir şeyler beklenemez zaten. Bir lükstür bu tür eylemler, hatta keyiften öte fuzuli bir şeydir, hatta hatta ahlaksızlıktır. İnsanlar; yesinler- içsinler, yatsınlar-kalksınlar, üresinler-çoğalsınlar, çalışsınlar vesaire. Bir de düğün-dernek ve bayram gibi geleneksel eğlencelerini gerçekleştirsinler, o kadar. Dans da neyin nesiymiş! Hele resim falan dinimize aykırıdır değil mi? Hele heykel falan; puttur heykel! Din ile yönetilen bir demokrasi olur mu? OLMAZ!

Benim çocukluğumda sadece yılbaşı geceleri serbestti oryantal ama hepten yasak değildi sonuçta. 80 ihtilaline karşı çıkanlar, oryantale bile tahammül edemiyorlar artık. Muhafazakar iktidarın üst yapı inşaatına ve kömür yardımına kanıp da Anayasa değişikliği için referandum da "evet" diyenler, Cumhuriyet dönemi öncesine "evet" dediklerini bakalım ne zaman anlayacaklar?


Dans, tüm vücudun bir müzik ritmi eşliğinde estetikle birlikte çalıştırılabildiği bir gelenek, sanat, bir tedavi şekli veya sadece bir ifade şekli olabilir.

Wikipedia


Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.

Atatürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder