1 Aralık 2014 Pazartesi

Biseksüel olur da bicinsiyet olmaz mı?


İngiltere'de bir kadın, kocasının hangi cinsiyette uyanacağını bilemiyormuş; bir sabah kadın, bir sabah erkek... Cinsel yönelimden, yani biseksüellikten bahsetmiyorum; bicinsiyetten, yani "çift cinsiyet" kimliğinden bahsediyorum. Yani bir kişinin cinsiyet kimliği olarak kendini hem kadın hem erkek hissetmesinden, yani bazen kendini erkek gibi hissetmesinden, bazen de kadın gibi hissetmesinden. Hani biseksüeller yaşamlarının bir dönemi kendi cinsine, bir dönem de karşı cinse ilgi duyarlar ya; bicinsiyet de bazen kendini kadın hissediyor, bazen erkek. Haberimizin öznesi de, kendini kadın hissettiği zaman kadın kılığına bürünüyormuş, erkek hissettiği zaman da erkek... Onunla, yani erkek bicinsiyetle beraber olan kadın arkadaşı da bu durumdan şikayetçi olmadığını belirtmiş. Çünkü onun kişiliğini seviyormuş.

Kafanız biraz karıştı değil mi? Daha LGBTİ'ler bile cinsel kimlikleri tam anlamıyla kavrayamamışken, heteroseksist dünya tarafından anlaşılmak o kadar kolay olmayacak gibi görünüyor. Zaten LGBTİ'ler bu konuda anlaşılmaktan çok haklarına saygı gösterilmesini bekliyor. Çünkü heteroseksizmin şekillendirdiği ve şekillendirmeye devam ettiği beyinlerin önyargılarını yıkmak kısa vadede halledilebilecek bir iş değil. Çünkü daha LGBTİ'ler bile sakallı trans kadınlığa ucube gözüyle bakıyorlar. Biseksüelliği bile yolunu bulamamışlık, geçiş dönemi veya kamuflaj gibi gören insanlar, acaba "çift cinsiyet" kimliğine ne diyecekler? Aslında doğru veya yanlış; insanlar kendilerini nasıl tanımlıyorlarsa ve nasıl yaşamak istiyorlarsa, o şekilde müsamaha gösterilmeli. Var mı zaten müdahale etme hakkımız? Öyle mi istiyor, öyle mi mutlu; kime ne?

Not: Wikipedia bicinsiyeti şöyle tanımlıyor: Bicinsiyet kişiler kendi içlerinde iki tane cinsiyetin olduğunu hissetmektedirler. Bu iki cinsiyet, herhangi bir cinsiyeti ya da cinsiyet spektrumun dışını içerebilir. Bazı bicinsiyet kişiler cinsiyetlerini birbiriyle değiştirir, bazen daha rahat hissetmek adına cinsiyetlerinin farklı zamanlarda farklı toplumsal rollerini yansıtırlar. Bicinsiyet kavramı, Amerikan Psikiyatri Kurumu tarafından transgenderın bir altkümesi olarak tanımlanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder