11 Kasım 2014 Salı

Ve Ayşegül Aldinç


2011 yılında çıktı ama ben hala çok keyifle dinliyorum Ayşegül Aldinç'in "Li Lal Lal La La" şarkısını. Özellikle Burak Yeter remixi çok şahane. Şarkının orjinal versiyonuna çekilen klibi de çok güzel, çok modern. Bir Sezen Aksu şarkısı. Uzun yıllar ara verdiği müziğe dönüşünün ikinci single'ı bu şarkı Ayşegül Aldinç'in ama bana göre müzik kariyerinin en güzel şarkısı. Bir Sezen Aksu şarkısı olan "Sorma" da çok güzel, Nazan Öncel bestesi "Beni Hatırla" da çok güzel ama bu şarkı zamansız ve mekansız bir şarkı her zaman dinlenebilecek. Hani "yükseltiyor" derler ya klişe bir tabirle, insana pozitif enerji veren bir şarkı, durmadan dans ettirebilecek türden.

TV'de 7 dergisinde okumuştum ilk onu ve seramik sanatçısı da olduğunu. Başkaları ne zaman tanıdı bilmiyorum ama Eurovision Şarkı Yarışması Türkiye Finalleri'nde Modern Folk Üçlüsü ile birlikte söylediği "Dönme Dolap" şarkısı ile tanındı diye düşünüyorum. Ülkemizi temsil de ettiler Eurovision'da bu şarkı ile. İlk 45'liğini 1978 yılında çıkarmış Mehmet Teoman ile. Ne tesadüftür ki Nükhet Duru'nun bulunduğu noktalarla da kesişmiş yolu; Mehmet Teoman, Modern Folk Üçlüsü...

1988 yılında çıkardığı ilk albümü "...Ve Ayşegül Aldinç"te Barış Manço şarkıları "Hayır" ve "Kara Sevda" ile dikkat çekmiştir. Bir de TRT'de çok sık yayınlanan "Gözlerin Su Yeşili" Ayşegül Aldinç'in temsili olmuştur bende (Bu şarkı denetleme kurulundan geçtiği için albüme koyulmadan önce 2,5 yıl yayınlanmıştır TRT'de). Özellikle bu şarkının"Sobada mavi bir çaydanlıkla çay demlerim..." sözleri beynimde sağlam yer etmiştir. Belki de Ayşegül Aldinç'in en anlamlı şarkısı budur benim için. Hatta ilk albümünün üzerine Ayşegül Aldinç bir daha asla çıkamamıştır. Mesela bu yazıyı yazarken "Bir Bahar Aşkısın" şarkısını dinliyorum da... Böyle bir şarkı bir daha yapılabilir mi acaba? Günümüzün bütün hitlerine bedel bir şarkı. Keza "Farketmez" şarkısı da. Albümün tek kusuru Garo Mafyan'ın tek düze düzenlemeleri. Mesela "Gülbeyaz" şarkısı çok nükteli bir şarkı ama Garo Mafyan düzenlemeleri o kadar yavan kalmış ki... Albümde kötü şarkı yok gibi ama Garo Mafyan albümün standardını düşürmüş ne yazık ki. "Sen Güneşten Önce Gel" şarkısı da güzel. Albümün kalitesini yükselten şey, şarkıların çok değerli söz ve müzikçilere ait olması; Barış Manço dışında Aysel Gürel, Atilla Özdemiroğlu, Özkan Uğur, Fuat Güner, Cahit Oben, Timur Selçuk, Bora Ebeoğlu, Banu, İlhan Şeşen, Ali Kocatepe... diğer önemli isimler. Ne yazık ki bu albüm piyasada yok günümüzde bir çok albümün yeniden basılmadığı gibi. Gerçekten bu albüm çok kaliteli bir albüm "Anlatmak İstediğim Bazı Şeyler var", "Böyle Bırakma" gibi Batı tarzı şarkılarıyla da...

Yalnız Türk Pop Müziği'ni çok seven bir arkadaşım, Garo Mafyan'ın düzenlemeleri konusundaki olumsuz fikirlerime bu albümde katılmadığını söyledi. Acaba Garo Mafyan konusunda önyargılı mıyım diye kendimi yokladım ama o dönemde aranjörlük yapan Onno Tunç'u falan düşündüğümde, kendime hak veriyorum. Yani Garo Mafyan'da bir çok seslilik yok. Kulaklarım, ruhum tatmin olmuyor, insanın duyguları coşamıyor onun düzenlemeleriyle.

Ayşegül Aldinç bir sinema sanatçısıdır da. 21 film ve dizide oynamıştır. Hatta müziğe ara verip bir diziyle piyasaya dönünce, insanlar onun bir şarkıcı da olduğunu öğrenince şaşırmışlardı.

Ayşegül Aldinç'in üzerinde bir seks sembolü etiketi vardır ama Ayşegül Aldinç'in dediği gibi takipçilerinin bir takdiri değildir bu; kendisi  de böyle algıyı beslemiştir verdiği pozlarla.

İki 45'lik ve iki single'ı, 5 de beş de albümü bulunmaktadır. İlk albümden sonra 90'lar soundunun üzerinde albümler yapmıştır. 2000 yılında çıkardığı son albümden, 10 yıl müziğe ara verdikten sonra bir single'la geri dönmüştür ama bir albüm çalışması içine girmemiştir tekrar. 90'ların dikkat çeken ve çarpıcı figürlerindendir Ayşegül Aldinç. Fikret Kuşkan ile çektiği klip de akıllara kazınan işlerindendir.

Daha sonra tekrar "Sorma" ismiyle basılan "Benden Söylemesi" albümü de, "Oldum Olası", "Gelmeyeceğim", "Yapma N'olursun", "Ne Güzel", "Delip de Geçer", "Aşk-ı Muhabbet", "Şık Latife" gibi şarkılarıyla dinlemesi keyifli hit bir albümdür. Sezen Aksu'nun kendini gösterdiği bir albümdür. Şehrazat, Aysel Gürel, Atilla Özdemiroğlu, Arto Tunçboyacıyan, Bora Ebeoğlu, Metin Özülkü, Özkan Uğur, Bülent Ortaçgil gibi isimler albümün mutfağında yer alan müziğimizin önemli kişileridir.

"Alev Alev" üçüncü albümünün aynı isimli güzel bir şarkısı. Üçüncü albümünde çok güzel bir Barış Manço şarkısı daha söyledi Ayşegül Aldinç. "Hadi Söyle", "Günahkar Yaz", "Hopa Hopa", "Yanlışsın", "Şimdi İkimiz", "Yeniler", "Sebep Olma", "Aşk denen İllet" albümün hit şarkılarıdır. Ayşegül Aldinç'in hiç boş şarkısının olmadığı bir albümüdür. Ercüment Vural, Garo Mafyan, Mustafa Sandal, Onno Tunç, Sarp Özdemiroğlu, Leyla Tuna, Yeşim Sayın bu albümde çalıştığı ünlü isimlerdir.

Albümleri tekrardan dinlerken farkettim de, Ayşegül Aldinç gerçekten güzel işlere imza atmış. Çünkü çalıştığı kişiler müziğimizin önemli isimleri olmuş hep. Bu albümde de Aykut Gürel, Metin Özülkü, Nazan Öncel, Ercan Saatçi, Şehrazat, Eda Özülkü, Hamit Ündaş, İskender Paydaş... gibi isimlerle çalışmış. "Söze Ne Hacet" albümünün dikkat çeken şarkıları: "Alimallah", "Anladım Ben seni", (özellikle,)"Veda" (nasıl kaçırmışım ben bu şarkıyı. Şarkıda Uğur Yücel'in imzası da var), "Bekletme", "Beni Hatırla"...

2000 yılında çıkardığı "Nefes" albümü kıymeti bilinmeyen en eli-ayağı düzgün, en sanatsal çalışmasıdır Aldinç'in. Sezen Aksu, Meral Okay, Aykut Gürel, Barlas, Kıvanç K, Tansel Doğanay, Gökhan Kırdar, Günay Çoban, Can Dündar albümde çalıştığı bilindik isimler. Dikkat ettim de Sezen Aksu neredeyse her çalışmasında yer almış. Bu albümde "Nefes", "Haberi Yok", "Şikayetim Yok", "Ben Kimselere Yar Olmam", "Aylardan Mayıs", "Son Fasıl", "Ağıt"... nefis şarkılardır. Sarah Brightman şarkısı da "Güle Güle" adıyla adapte edilmiştir albüme.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder