1 Ekim 2014 Çarşamba

Sezen Aksu değişmedi ki


Sezen Aksu, “Bizi örteceğinize kendi nefsinizi terbiye edin öküzler” demiş. Kime demiş bunu; ilkokuldaki çocukların başını örten iktidara mı, yoksa kadının bedeni üstünden ahlakçılık yapan herkese mi? Bu soru şu soruyu da akla getiriyor; kadının bedeni üzerinden ahlakçılık yapanlar sadece iktidardakiler mi, iktidara cesareti veren aynı zihniyetteki halk mı? Herkes üzerine alınabilir bu lafı ve yarası olan da gocunur. Yani mesaj çok adresli.

"Sezen Aksu ne oldu da böyle birden değişti?" diyenler olabilir. Önce şunu söyleyeyim. Ben Sezen Aksu üzerinden laf söyleme hakkı bile görmüyorum kendimde. Çünkü sanata, sanatçıya saygım da sonsuz, inancım da. İktidarın referandumunda, Sezen Aksu'nun iktidarı desteklemesini de iktidar taraflı hiç düşünmedim. Gerçi çıkar amaçlı iktidarı destekleyenler ve politikalarını iktidarlara göre değiştiren sanatçılar yok değil. Onlara da çok görmüyorum bu değişkenliği. Çıkar dünyasında kim sırtını dönebilir ki büyük meblağlara?

Sezen Aksu referandumda barış adına "evet" dedi. Sezen Aksu bulunduğu konum itibariyle, kime ne için yaranmaya çalışsın ki? Sezen Aksu'nun politikasında o zaman da bir değişiklik yoktu, şimdi de. Geçmişteki konu ayrı, şimdiki konu. Geçmişteki iyi niyetine dayalı umudu suya düşmüş olabilir ama kadının özgürlüğüyle ilgili politikasının ve son çıkışının, yanıltılmış olmanın öfkesiyle keskin hedefsel bir mesaj olarak algılanmaması, o sözü planlı bir şekilde söylediğine de inanılmaması gerekir. İnsanın ezberleyerek söylediği şeyler eğreti durur, içinden geçenlerin de ne zaman pörtleteceği hiç belli olmaz.

Gönül insanı, iyilik güzellik adına lafını esirgemeyebilir. Söylediği sert sözler bile bir art niyetli değil, nüktedanca bence. O yüzden Sezen Aksu'nun üzerinden polemiğe girmenin kimseye faydası olmayacağı gibi, sanatçıyı da lüzumsuzca yaralayabilir. Eğer rahatsız olunan bir durum varsa bu Sezen Aksu değil, kadın üzerinden uygulanan yanlış politikalar olmalıdır. Ama gördüğümüz kadarıyla Sezen Aksu ana konuyu solladı, hatta kadın üzerinden kötü niyetli politika yapanların ekmeğine yağ sürdü onların geri planda kalmalarına sebep olarak.

Not: Yazıyı yazdıktan sonra Sezen Aksu'nun konuyla ilgili bir açıklama yaptığını okudum. Sınırsız özgürlükten yana olduğunu ve sözlerinin hiciv olduğunu söylemiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder