13 Ekim 2014 Pazartesi

Bir trans niye öldürülür?


Bir trans niye öldürülür? Translar insanlara ne yapıyor ki? Tecavüz mi ediyor, rahatsız mı ediyor, asılıyor mu, darp mı ediyor, gasp mı ediyor... ne yapıyor söyler misiniz? Bir trans, transfobik dünyada bunları ne kadar yapabilir? Hadi yaptı diyelim; bunların karşılığı öldürülmek midir? Adalet sistemi yok mu da katiller yargılayıp ölümle ceza kesiyorlar? Ve transların katillerinin tek söylediği, "ben onu kadın zannetmiştim". Hep tahrik ediyor transseksüeller! Hiçbir şey yapmıyorlar ki, katiller de tahrik ezberinden başka bir şey söylemiyorlar. Aksine bütün mağduriyetleri translar yaşıyor, üstüne üstlük bir de öldürülüyorlar.

Transfobik bir dünyadan dolayı hayat çok zor transseksüeller için. Evsizlik, işsizlik, sevgisizlik, ayrımcılık, dışlanma, şiddet, cinayet... Onlar için güvenlik yok, yasa yok, adil yargılama yok... Devlet yok, aile yok, çevre yok... Sokaklarda dolaşmalarına bile izin yok. Nefrete hedef halinde yaşıyorlar. En öteki olmak demek, kolay lokma olmak demek zaten.

Bir trans kadın daha öldürülmüş, evinde ölü bulunmuş, haber alınamayınca arkadaşı bulmuş evinde ölü olarak. Nasıl öldürüldüğü, kimin öldürdüğü bilinmiyor...

Mahalleli "kimseye zararı yoktu" diyor. Taksiciler "iyi biriydi" diyor. Peki zararı yoktu da, iyi biriydi de bu trans niye öldürüldü? Seks işçisi olduğu için, arkadaşları büyük ihtimal müşterisi tarafından öldürülmüş olabileceğini söylüyor. Zaten transseksüeller, eşcinseller müşterileri, beraber oldukları kişiler tarafından öldürülmüyor mu? Niye? Eşcinsel ve trans cinayetleri tamamen nefret cinayetidir. Bunun başka bir açıklaması yoktur. Var mıdır?

Mahalledeki kameralar çalışmıyormuş ki katil bulunabilsin. O kameralar süs için mi takılıyor acaba oraya?

Trans Gül kesici bir aletle öldürülmüş. Komşularından biri olay gecesi Gül'ün dairesinden gelen gürültüleri duymuş ama cinayet olabileceğini hiç aklına getirmemiş. Acaba bir transın öldürüleceğinden insanların haberleri olsa müdahale ederler mi?

Her zaman söylüyorum. Farklılıklara karşı toplumsal farkındalık şart ama öncelikle farklılıkları koruyacak yasalar çıkartılmalı. Transseksüellerin bir dayanakları olsun zor durumda kaldıkları zaman ki, tehlikeye karşı pusukmasınlar, mücadele versinler, haklarını her şekilde savunabilsinler. Düşünün... Bir trans bir katile karşı kendini savunurken, karşı taraf öldü. Devlet, "aferim transım, kendini korumuşsun, serbestsin" mi diyecek? Biz niye savunamıyoruz kendimizi; çünkü bizi haklı görecek toplum olmadığı gibi yasalar da yok. Yasalar bile bizleri tahrik unsuru görüp, katilleri cesaretlendiriyor nefret suçu işlemeye. LGBTİ cinayetleri nefret suçları kapsamına alınsın ve trans cinayetlerine ağırlaştırılmış hapis cezası verilsin... Bakalım bu kadar kolay öldürülecek mi transseksüeller, eşcinseller. Eşcinsel ve transların kimliklerinin tanınmayıp, yasalarca korunmamalarının nefret cinayetlerine sebep olduğunu söylemekten artık LGBTİ'lerin dilinde tüy bitti

Dışarıda hayat akışındaydı ama Gül ölmemek için mücadele ediyordu o gece. Gül öldü ve hayat gene akışında. Kimsenin umrunda değil bir transseksüelin öldürülmesi. Bütün ölümler benim için eşittir. Ama cinsiyetçi toplum için canlılar eşit görülmediğinden, ölümler de eşit değil. Rütbeli, mevkili bir kişi ölse veya öldürülse kıyamet kopar, ama bir transseksüel öldürülürse haber bile olmaz. Masum insanların vedası da sessiz oluyor. Çünkü çıkarcı dünyaya onlar terstir. Doğanın bir parçası, gerçeği olan LGBTİ cinayetlerine sessiz kal bakalım dünya. "Keser döner sap döner, gün gelir hesap döner" diyen sizsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder