12 Ekim 2014 Pazar

Aramızda bir "top" var!

Dün bir röportajda soruyorlar pop müzik sanatçısı Mustafa Sandal'a, "sonradan 'gereksiz oldu' dediğiniz şarkınız var mı?" diye. O da, "Top" diyor. Evet, 90'larda "Top" diye pek tutmayan bir şarkısı vardı Mustafa Sandal'ın ve o dönem bu şarkıyı çok ünlü erkek bir sanatçı için yaptığı dedikoduları çıkmıştı medyada.

Eşcinsellere top dendiğini bilmeyen yoktur sanırım. Erkek erkeğe ilişki dendiği zaman insanların çoğunun aklına kelime olarak artık günümüzde ibne, homoseksüel ve eşcinselden önce top gelmektedir. Eşcinseller de açılımını bilmediği halde LeGeBeTe demektedir. Peki hiç düşündünüz mü eşcinsellere neden top dendiğini? Eski Yunan döneminde eşcinsellik normal karşılandığı için, misal 20 yaşına kadar pasif eşcinsellik yaşadığı döneme hazırlık evresi olarak her çocuğa fiziksel müdahale yapılırmış. Çocuğu anal ilişkiye hazırlamak için anüsüne halka yerleştiriliyormuş ve eşcinsel diyince yuvarlak işaretinin akla gelmesi ve eşcinsellerin yuvarlak cisimlerle sembolize edilmesinin anlamı buymuş. Eski Yunan dönemine dönersek... Çocuk evlilik yaşına gelinceye kadar evli bir erkeğin yanında eşcinsel hayat sürüyormuş ve hayatı tecrübeledikten sonra heteroseksüel evlilik yapıp aile kuruyormuş. Ama o da başka bir çocuğu hayata hazırlamak için yanına alıp eşcinsel ilişkiye de devam ediyormuş. Yani anlayacağınız eşcinsel ilişki aile hayatının bir parçasıymış.

Bizim eşcinsellerimiz kendilerine takılan isimlerden en çok top kelimesinden rahatsız oluyorlar. Çünkü erkek egemen toplumda en aşağılık şey "pasiflik"tir. Zaten eşcinsel diyince de pasif ilişkiye girenler düşünülmektedir. Yani "aktif" olanlar erkektir, ne yapsa yeridir! Bizim eşcineller de top aşağılamasına karşı, "Batı'da 'top' demek, aktif eşcinsel" söylemiyle teselli ediyorlar kendilerini. Elin oğlu eşcinselliğin "yuvarlaklık" olduğunu biliyor ama "ball" un ülkemizde pasif eşcinsel demek olduğunu bilmiyor ki, bizdeki top kelimesinin anlamını çürütmek için top kelimesini aktif eşcinsel olarak kullansın. "Üst"te olarak tanımlarken kullanıyorlardır ancak bu kelimeyi. Yoksa her top-üst dendiğinde akıllarına niye eşcinsellik gelsin ki? Eşcinsele top mu diyorlar Batı'da? Bildiğim kadarıyla hayır.

Ama ben, daha önceki yazılarımda da dediğim gibi, "top" kelimesinden hiç rahatsız olmuyorum. En başlarda hakaret anlamını yitirmesi adına sıradanlaştırmak için kullanma taraftarıydım ama şimdi cinsel yönelimimi herkesin anlayacağı dilden ifade etmek amacıyla kullanıyorum top kelimesini herkesi gülme krizine soksa da. Çünkü insanlarımız toplum dışı kalmış yabancı şeylere karşı gülerler bildiğiniz üzere. Özellikle ahlaksızlık sayılan veya utanılacak şeylere karşı gülerler. Osuruğa gülerler, cinselliğe gülerler... Bu gülmenin açıklaması şu olabilir; kendini öteki olarak tanımlanan şeylerden soyutlama. Yani kişi o tabuyu gülerek daha da ötekileştirip, kendinin o şeyle uzaktan yakından alakasının olmadığını ifade etmek istiyor bu şekilde davranarak. Eşcinsellerin gülmece unsuru olarak kullanılmasının altında da bu yatıyor. Yani akıllıca bir mizah olarak değil de ötekileştirme mizahı olarak kullanılıyor eşcinsellik. Oysa ben de kendime kasıtlı olarak güldürerek, yani kendimle dalga geçerek ötekileştirmeye karşılık olarak eşcinsellikle ne kadar barışık olduğumu gösteriyorum, beni aşağılama kozlarını tere yağdan kıl çeker gibi zahmetsizce alıyorum ellerinden. Bir süre sonra komik olmayan bir şeye güldüklerini kendileri de anlayacak ve komik duruma düşmemek için gülmece unsuru olarak kullanmayacaklardır eşcinselliği.

Ötekileştirme kelimelerine karşı yapılacak en doğru şey, aşağılama ifadelerine karşı alıngan olmamak, moral bozarak öfkeli tepki vermemek. Çünkü karşı tarafın amacı zaten bu; seni demoralize etmek. Ama sen o isimle veya bu isimle, yani gay olarak veya top olarak aynı eşcinsel değil misin? Öyleyse moral bozmanın ne anlamı var. Sahip çık argo tanımına, sıradanlaştır kullanarak ve hakaret anlamını boşalt. Eşcinseller ötekileştirilen kimliklerine isimsel veya cisimsel olarak sahip çıkmadıkları sürece, aşağılanacak ve aşağılayıcı kelimelerle tanımlanacaklardır. Eşcinseller "Ben topum" diyerek kendilerini tanımlayabilmeli, "Ben eşcinselim" diye şarkılar yapabilmeli... Ne gay kelimesi bizi topluktan kurtarabilir, ne de LGBT kelimesi bizi homofobiye karşı koruyabilir? Gay ve LGBT kelimeleri aslında eşcinsellerimizin homofobilerinin bir ifadesi de sayılabilir; bilinçli ve evrensel ifadeler olduğu için kullanılmıyor çünkü çoğu eşcinsel tarafından. Eşcinseller ne sadece eğlenceli ve eğlendirici kişiler, ne de kamuflaj isimlere ihtiyaçları olan utanılacak kişiler. Hepimiz ibneyiz, topuz, homoseksüeliz, dönmeyiz, seviciyiz; adımız İngilizce olunca daha asil olmuyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder