6 Eylül 2014 Cumartesi

Güzele bakmak iltifattır


Kimse kusura bakmasın ama çifte standartlı taciz anlayışını kabul etmiyorum; Kendisine bakan güzel veya yakışıklı olursa iltifat olarak algılayacaksın ama beğenmezsen taciz. Eğer sen vücudunu teşhir edecek şekilde giyinirsen bakmaktan doğal ne olabilir? İnsanın gözü kayar ister istemez ve bu bakışın ölçüsü, bakan kişinin yapısına ve o anki açlığına göre değişebilir. Bir kere göze yasak yoktur, olamaz da. Eğer bakılmaktan rahatsız olan varsa, bakılmaktan rahatsız olanın sokağa çıkmaması en doğru olandır. Ben de bakarım hoşuma giden kişilere. Bilemem ki kişinin rahatsız olacağını ve rahatsızlık ölçüsünü. Yani gerçekten kör mü olmamız gerekiyor sokakta karşımızdakilere bakmamak için? Ben sonuna kadar özgürlüğü savunanlardanım ama bakmanın da bir özgürlük olduğunu, hatta iltifat olduğunu savunanlardanım. Yalnız bu bakma karşımdakini kaş-göz işaretleriyle rahatsız etmek anlamında değil. Eğer karşımdakini estetik buluyorsam, ruhuma hitap ediyorsa bir tablo gibi seyretmek isterim ve seyretme hakkımın da olduğuna inanıyorum. Eğer bakmak, seyretmek, hatta haz duyarak seyretmek diye bir şey varsa, bunun hakkı da vardır. Bu hak yoksa, o zaman görsellik olmasın veya herkes burkaya girsin. Üstelik bakılmaktan rahatsız olanlar görsel dünyanın bir işçisiyse, niye rahatsız olurlar ki? Yasemin Allen dışarıya röportaj vermeye minisiyle gidiyor, karşı taraftan birisi de bacaklarına bakınca rahatsız oluyor. İyi köreltelim duygularımızı o zaman. Sonra ne olacak? Bundan çok mu memnun olacaksın-ız? Tabi dedim ya; sadece kendi istedikleri baksın, kendi istedikleri seviyede baksın; bakmanın ölçüsünü sadece kişiliklerine göre kendileri belirlesinler. O zaman ben sana hiç bakmam Yasemin Allen; ne oyunculuğuna, ne de güzelliğine. Sen kendi kendine giyin, kendi kendine oyna! Bu sadece Yasemin Allen'ın sorunsalı değil; çevremde de görüyorum Yasemin Allenvarileri. Tipsiz biri bakınca rahatsız olurlar, hoşlarına giden biri bakınca cilve yaparlar; bakılmaktan rahatsız olanların güzellik ölçütlerini bilelim de, ona göre bakalım veya bakmayalım.

3 yorum:

  1. Sanki yasemine bakan adam yüzüne ve hareketlerine bakmış gibi yazmış! Adam bildiğin kadinın bacaklarina bakmis. Bide ne demekmis mini giymesin ozaman! Özgür bir ülkede degil miyiz? Ozgurluk bir kisiyi rahatsiz etmedigi kadar ozgurluktur. Ve eger bakislari yasemini rahatsiz ediyorsa bu ozgurlukten cikar tacize girer. Ama yaseminin mini etek giymesini kimseyi rahatsiz ettigini sanmiyorum. Iste bu ozgurluktur.

    YanıtlaSil
  2. Bir hayvan sizi rahatsız ediyorsa önce uyarır, sonra sesini yükseltir ve sonrada disipline edersiniz. Basit. Nefsinize hakim olamıyorsanız insan olmayı beceremiyorsanız hayvan gibi içgüdülerinizle yaşıyorsunuz demektir. Afedersiniz ama elbise giydi diye kimsenin ona bacaklarını yiycekmiş gibi bakmaya hakkı yok. Ve bu arada Kendi eşiniz olsa ve ya kızınız, kardeşiniz olsa böyle bir tacize uğrasa bunları yazar mıydı acaba? E buda merak konusu.

    YanıtlaSil
  3. Ben de çırılçıplaklığı savunuyorum ve bakılmaktan hiç rahatsızlık duymuyorum. Bu da bir özgürlük anlayışıdır; size uymaz ayrı mesele!

    YanıtlaSil