8 Eylül 2014 Pazartesi

"Eşcinsel ilişki teklif etti" klişesi


Bir erkek cinayeti işlendiği zaman hep nefret cinayeti diye şüphelenirdim. Artık cinayet işleyenlerin ağır cezadan yırtmak için "eşcinsel ilişki teklif etti" bahanesi bu şüphemi de ortadan kaldırdı. Neredeyse her erkek cinayetinin arkasından katiller "eşcinsel ilişki teklif etti" diyor. Nasıl olsa utanması gerekenler eşcinel olup veya olmayıp sözde de olsa eşcinsel ilişki teklif edenler olduğu için, eşcinsel ilişkiyle anılmak bile katilleri rahatsız etmiyor artık. Diyebilir mi gerçekten bir erkek, cinayet işledikten sonra öldürme gerekçesinin eşcinsel ilişki olduğunu? Cezasını hafifletecekse niye demesin ki?

Eşcinsel ilişkinin gerekçe gösterilmesi bir eşcinsel olarak beni niye rahatsız ediyor derseniz, yargı tarafından bile bu gerekçe kabul görüyorsa, eşcinsellik resmi olarak da tahrik unsuru olarak görülüyor demektir. Bu bir anlamda nedir; eşcinsellik suç demek gibi bir şeydir. Yani bir eşcinsel olarak iftiraya da uğrasan, öldürülsen de eşcinsellerin hakkında sabit bir önyargı var demektir. Bu da toplumda eşcinsellere karşı suç işlenmesini kolaylaştıracaktır. Çünkü nasıl olsa nefret suçu işleyenlerin onuru, eşcinselliğe karşı heteroseksist toplumun birimleri tarafından göz önünde bulundurulacak ve ona göre bir değerlendirme yapılacaktır.

Adalet sisteminde yer almak ve adaleti evrensel insan haklarına göre değil de, o toplumun ahlakçılığına göre sağlamak nasıl bir şeydir acaba? Yani bazılarına karşı vicdanların devre dışı kalması neye dairdir?

İstanbul'da öldürülen yabancı uyruklu bir kişinin katili, soyadı medya tarafından gizlenen adı Aziz olan katil kişi, “Sokakta içiyordum. Başımı okşamaya başladı. Elini pantolonumdan aşağı sokup yanaklarımı elledi. Gay ilişki teklif etti. Arkadaşlarım benimle dalga geçmeye başladı. Gururuma yediremedim.” demiş.

Hangisi gurursuzluk; insan öldürmek mi, eşcinsel ilişki teklifi almak mı? İfadeye bakar mısınız? İlişki teklif etti diyor ama ilişkiden önce ilişki teklif ettiğini iddia ettiği kişi, tekliften önce ilişkiye başlamış. El pantolonun içine sokulduktan sonra teklife gerek kalmış mıdır? Yani cezadan kurtulmak için klişeleşmiş o "eşcinsel teklifi"ni söyleyecek hakim karşısında. Tabi katil de haklı. Çünkü hakim, "adamın eli pantolonunun içine girinceye kadar sen neden sessiz kaldın" diyebilir ama "eşcinsel ilişki teklif etti" dediği zaman, hakimin de aklına hemen tahrik unsuru ve onur meselesi gelecektir. Pardon, katilin arkadaşları dalga geçmeye başlamış ya... Arkadaşları yanında mıymış ki? Yanındalarsa tacize veya cinayete niye müdahale etmemişler ki? Olay esnasında yanında değillerse, nasıl haberleri olmuş bu eşcinsel ilişki teklifinden?

Eşcinseller de ne kadar cesur kimliklermiş... Benim bildiğim eşcinseller bırakın ilişki teklifini, saldırıya uğrayacakları korkusuyla çekingendirler. Hatta bu toplumda eşcinselliğini açık açık yaşayan kaç kişi vardır da bir de ilişki teklif etsin veya karşısındaki kişinin pantolonunun içine elini soksun, yanağını okşasın? İnanın bu konuda yazmaktan bana gına geldi ama nefret cinayetlerinden veya eşcinselliğin tahrike gerekçe gösterilme klişesinden kimseye gına gelmedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder