22 Eylül 2014 Pazartesi

Deniz Seki'nin son albümü "iz" bırakmıyor


Güzel bir intro, modern ritimler üzerine sloganvari sözler, melodi de insanı sarıp sarmalıyor ama melodinin de sloganvarisi olur mu; olur. Yeni bir nota dizilimi arzetmiyorsa ve de arabeskimsi bir şeyse neden olmasın.

Gene klasik bir Deniz Seki şarkısı. Hani Deniz Seki piyasaya yeni çıkmış biri olsa, güzel şarkı deriz son albümündeki şarkılara. Ama benzerlerini zamanında dinlediğimiz için, bunlar artık heyecan vermiyor. Ama Deniz Seki'nin yorumunu seviyorsanız, vakit geçirebilirsiniz.

Tekrardan kurtulmak için yırtınıyor izlenimi veriyor. Bazen ne düşünüyorum biliyor musunuz? Hani insan yeni bir şeyler üretemiyorsa, kenara çekilmesini, demlenmesini de bilmesi gerekir. Bir de ben her yorumcunun ozan olmasını, kendi söz ve müziğini yapmasını sakıncalı buluyorum şarkıcılık adına. Hani diyorlar ya, günümüzde başarının sırrının, kendi müziğini yapmak... Buna hiç katılmıyorum. Şarkılar o kadar çok benziyor ki birbirine, sıkılıyorsun bir süre sonra. Nilüfer, kendi şarkılarını yaptığı için mi Nilüfer oldu veya Nükhet Duru..? Sezen Aksu o kadar üretken bir sanatçı olmasına rağmen, niye başkalarının şarkılarını da söylüyor? Ben Deniz Seki karşıtı değilim. Zamanında çok dinledim, çok güzel şarkıları ve albümleri de var ama bundan önceki ve şu an dinlediğim albümü... Üçüncü şarkıya kadar daha bir şey bulamadım.

Belki de yılların sanatçılarından deneysel bir şeyler beklemek yerine, onların yaşam tecrübelerinin müzikal ifadelerinin varyasyonlarını dinlemek de istedikten sonra keyifli hale gelebilir. Gözlerini kapatıp, kendini diğer şarkılarından bağımsız o anki şarkısına ve Deniz Seki yorumuna verirsen, sorun yok. Zaten biz melankolik ve de duygusal bir müzik dinleyicisiyiz. O anki ruh halimize hitap ediyorsa dinlediğimiz şarkı, tamamdır. Ama müzikte dinleyici olarak arayış içinde olanlara yutturmak o kadar kolay değil bu albümü. 

Bazen sanatçıların eski albümleri yad edilip, yeni albümlerinin kötü olduğu söylenir ya; aslında bu laf değil, gerçek. Gerçekten sanatçılar sonraki albümlerinde şarkıları hep kendileri yapıyorsa, yenilik barındırmadığı için insan aradığını bulamayabiliyor. Albüm zamanı geldi, piyasada varolmak adına zorlama da olsa bir şeyler yapayım, der gibi üretim yapılabiliyor. Bu yüzden bazı albümleri dinlerken harcadığın zamana acıdığın bile oluyor. Çünkü sıkı bir müzik dinleyiciysen, düğün havası dinlemek istemeyebiliyorsun.

Altıncı şarkının kendini tekrar eden bir melodisi olsa da, işte bu Deniz Seki, diyebiliyorsun ama sonra gene sıkılıyorsun. Belki bu olumsuz ifadelerle Deniz Seki'ye haksızlık ediyor olabilirim ama dinleyerek kendime de haksızlık ediyorum aslında. 

Yedinci şarkıda ne düşündüm biliyor musunuz arabeskimsi girişi duyunca... Aslında söylendiği gibi bir çok popçu pop müzik adı altında arabesk yapıyor. Deniz Seki de onlardan. Evet, bu şarkı yakışmış Deniz Seki'ye ve Deniz Seki de arabesk adı altında şarkı söylese kendini zorlamazdı ve çok daha yaratıcı işler çıkabilirdi ortaya.

Gene Deniz Seki'nin arabesk havasına giden bir şarkı, hayranlarını da memnun edebilecek nitelikte ama... Gene de diğer şarkılara göre daha orjinal.

Nihayet adını zikredebileceğim ve dinlenebilecek bir şarkı çıktı albümden. Hem pop müzik tadında, hem düzenleme olarak güzel, hem beste olarak güzel, hem de söz olarak anlamlı bir şarkı; "Yazlık Gazinolar". Keşke albüm yapacağına bu şarkıyı single olarak piyasaya verseydi, dedirtiyor. Albüme can vermek yerine, albüm yüzünden şarkıya yazık olabilir, üzerine gidilmezse dikkat çekmeyip kayıplara karışacağı için.

Tekrar vasata geçiyoruz, hem de dibe vurarak sonraki şarkıyla. Belki siz sevebilirsiniz. 

İntrolara, enstrüman bölümlerine bakıyorsun, iyi gibi geliyor şarkılar ama vokale geçildiği zaman... Belki de kötü bir albüm değil ama yavan geliyor, bir şeyler eksik geliyor. Albümü ya zamana bırakmak gerekiyor, veya macera aramamak gerekiyor! "Değerindesin" şarkısı da diğerlerinin arasında sıyrılan bir şarkı. Evet, evet bu şarkı güzel... 

11 şarkı az geldi de, eski bir şarkı o yüzden mi dahil edildi acaba albüme? Niye bu şarkı üstelik; "Sevemem Artık".

12 şarkıdan sadece 2 şarkıyı beğendim; "Yazlık Gazinolar" ve "Değerindesin". 12 üzerinden 2'lik bir albüm yani.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder