9 Eylül 2014 Salı

Bir kadın için çok önemli şey; evlilik teklifi almak


Kadınlara yapılan haksızlıklar, neredeyse hayvanlara yapılan haksızlıklar kadar rahatsız etmesine rağmen (evet, hayvanlar savunmaya daha çok muhtaç oldukları için, hayvan haklarına daha çok önem veriyorum), kadınların toplumsal cinsiyete inanmışlıklarından dolayı, onlar hakkında bir şey demeye çekiniyorum artık. Heteroseksist sistem erkek egemenliği için kadınlara bir yol haritası çizmiş, kadınlar da buna göre bir yaşamı benimsemiş ve bu doğrultuda bir yaşam talebinde bulunuyorlar, bu doğrultuda mutlu oluyorlar. Kadının mutluluğuna bakarsanız, erkekliğin onlara çizdikleriyle sınırlı olduğunu görebilirsiniz. Bu sınırlar kadınlara dar geldiği zaman da heteroseksizmin acısını hissediyorlar işte.

Yaşama bakın; kadınlık, erkekleri rahatsız etmeyecek boyutta değil mi? Kadınlar erkekliği ürkütmemek için çaba sarf etmiyorlar mı? Mesela kadınlık dekolteyi savunuyor ama çıplaklığı ahlaksızlık olarak değerlendirebiliyor; erkekliğin öğrettiği edep devreye giriyor ve erkeklerin kendilerine sunduklarını aşan kadınları hemen ahlaksız ilan ediveriyorlar. Kaç tane çırılçıplaklığı, mahremiyetsizliği, pornoyu veya özgür seksi savunan kadın vardır ve bunu açık yüreklilikle dile getirebilir? Sonra da Halil "bakma özgürlüğü"nü dile getirdiği zaman, tacizi-tecavüzü meşrulaştıran oluyor. Oysa kimseyi rahatsız etmemek koşuluyla özgürlük anlayışımın sınırsızlığını bir bilseniz... Bu sefer de sapık dersiniz kesin. Daha önceki yazılarımda birkaç defa söyledim ama tekrar söyleyeyim; kadın hakları savunucusuyum ama toplumsal anlamdaki kadınlığa karşıyım; çünkü orada heteroseksizmi görüyorum.

Ve son magazin örneğine gelelim. Tanrı mesut etsin, diyelim en başta da, yanlış anlaşılmayalım gene. Ünlü bir şarkıcımız, ünlü sayılabilecek bir oyuncumuza evlenme teklif etmiş ve kadın mutluluk gözyaşları dökmüş. Evlilik teklifi ve mutluluk gözyaşları... Kadının hedefi, sevebileceği ve onu terk etmeyecek, mutlu yuva kurmasını sağlayacak bir erkektir. Bir anlamda kadının, erkeği elinde tutmasını sağlayan bir unsurdur evlilik ama heteroseksist bir dünyada bu mümkün müdür?

Evliliğe de karşı olduğum zannedilmesin. İnsanlar mutlu oluyorlarsa evlensinler ama ben de düşünce özgürlüğü kapsamında düşüncelerimi ifade edebilirim değil mi? Yalnız evliliği eleştirirken, evlilik teklif eden ünlü şarkıcımız alınmasın; ben geneli baz alarak evlilik karşıtıyım. Kadın, kendisine mutluluklar yaşatacak bir eş için evlenir, çoluk-çocuk ve mutlu bir aile için evlenir, demiştik ama kadınlarımızın bu beklentilerini karşılamakta mıdır evlilik? Eş ve çocuk, beklentilerini karşılayabilir ama onun dışında... Çünkü toplumun da evlilikten, evlilerden, aileden beklentileri vardır. Aile heteroseskist devletin küçük bir kopyasıdır; kadınlık ve erkeklik rolleri üzerine kuruludur.

Peki kadınların beklentilerini karşılamakta mıdır aile? Tabi aile yapısını bilip de, beklentilerini o doğrultuda belirlemişse, karşılayabilir. Peki geçimsizlikler neden olmaktadır aile içinde? Sadece maddi imkansızlıklar mı? Canlının doğasıyla ters düşmesi ve kadını bunaltması olmasın? Bireylerin varoluşları için toplumsal anlamda kendilerini gerçekleştirmeleri kaçınılmazdır ama bir süre sonra canlı kendi doğasına dönmek, doğal yapısını gerçekleştirmek isteyecektir. Belki sıkılacaktır eşinden bir süre sonra; çünkü hayalindeki eşin, bir süre sonra hayalindeki kişi olmadığını görecektir. Bu sadece heyecanın zamanla tükenmesi de değil; bir süre sonra gerçek karakterler ortaya çıkacak ve heteroseksist dünyada erkek daha bencil olacak, erkekliğini sergilemeye başlayacaktır. Erkeğin özgürlük sınırlarının genişliği ve kadınınkinin sadece aileyle sınırlı olduğu da bilinen bir gerçektir.

Peki evlilik teklifi alınca mutluluktan gözyaşları döken kadının, erkekliğe teslimiyeti değil de nedir bu? İkili ilişkiler birbirini teslim almadan veya birbirine ait olmadan gerçekleştirilemez mi? Aile gibi birlikte yaşamlar, resmi mecburiyetler olmadan yaşanamaz mı? Bence yaşanır ama sence yaşanamayabilir? Aynı yastıkta bir ömür boyu mutluluklar dilemekten başka yapılabilecek bir şey de yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder