27 Ağustos 2014 Çarşamba

Yılın futbolcusu Muslera



Benim için insan olmanın ilk koşulu nezakettir. Nedir nezaket; insanların birbirine kibar davranmasıdır. Kibarlıksa saygıyı barındırır, sevgiyi barındırır, hoşgörüyü barındırır... Peki bunlardan daha güzel bir insanlık olabilir mi? Tabi erkek egemen toplumlarda nezaket, özellikle kibarlık-incelik bir zaaf olarak görülür. Hatta eşcinsellikle örtüştürülür veya hakaret sayılmasın diye eşcinsele de kibar adam denir.

Ben yazılarımda bazen hoşuma giden insanları övgü amacıyla yılın insanı seçiyorum. Yılın erkeği, yılın ailesi ve yılın kadınından sonra Galatasaray - Fenerbahçe derbisinde sempatik, saygılı ve ölçülü davranışlarından dolayı kaleci Fernando Muslera'yı yılın futbolcusu seçiyorum. Adam kendisine gol atan futbolcuyu kutluyor yanağını okşayarak. O anda medeniyet, insanlık bu dedim. Hangi insan veya kaç kişi yapabilir bunu? Bence sadece ülkemizde değil, dünyada takdire şayan bir centilmenlik bu. Maçın resmi olarak futbolcusu seçildi kaleci olmasına rağmen. Fenerbahçeli seyirci de alkışlayarak takdir etti bu davranışı. Muslera da bu sevgiye teşekkürle karşılık verdi Galatasaraylı olduğu halde.

Demek ki istedikten sonra şiddetsiz ve kavgasız bir futbol olabiliyormuş. Keyifli bir maç için kişi önce kendisinden başlaması gerekiyor öfke ve şiddet konusunda. Karşı taraf beni tahrik etmese ben cevap vermezdim demek, kişiyi haklı çıkarmaz. Sen karşılık vermeyiver, ne olacak, ne kaybedeceksin? Kibar olmak senin futbolunu olumsuz yönde nasıl etkileyebilir ki? Öfkeye öfkeyle karşılık verip, ortam şiddete dönüşünce ne geçiyor eline?

Tabi futbol erkek oyunu ve altta kalmak erkekliğe sığmaz değil mi? Sporda bile cinsiyetçilikten vazgeçilmezse, olacağı bu. Doğru ya, eşcinsel olduğu için Halil İbrahim Dinçdağ'ın hakemliğini elinden aldılar. Askeriye çürük raporu vermiş eşcinsel olduğu için, federasyon da çürük adam futbol yönetemez dedi! Seyirci de, hoşuna gitmeyen kararlar alındığında veya durumlar olduğunda cinsiyetçilik yaparak argo bir şekilde aşağılamıyor mu karşı taraftarı veya hakemi?

Erkek egemen futbol dünyasında bir futbolcunun kibar olması, nezaket kurallarını elden bırakmaması o yüzden çok daha anlamlı. Erkekliğe rağmen kibar olmak bir meziyettir çünkü. Muslera da yılın futbolcusu ünvanını fazlasıyla hak ediyor. Umarım futbol dünyası kendine bir ders çıkarır bu kibarlıktan, nezaketten, kısaca insan olmaktan, insan gibi davranmaktan. Son derbide de şu haklı, bu haksız konusuna girmeye hiç gerek yok. Çünkü bana göre çirkin davranışın haklı mazereti olamaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder