1 Ağustos 2014 Cuma

Pop Folk ve Pop Arabesk'in öncülerinden: Tülay


Video paylaşım sitesinde müzik kliplerini izlerken, bazen çok sevdiğim sanatçılar gözüme çarpıyor ve takılıp kalıyorum onların şarkılarına ve onlar hakkındaki düşüncelerimi paylaşma ihtiyacı hissediyorum. Tülay da 70'lerdeki çok sevdiğim sanatçılardandır. Bir çoğuna göre Zerrin Özer'in ablası olarak bilinse de, sesinin kalitesiyle beraber Türkü ve Arabesk'i poplaştırarak günümüz popuna öncülük etmiş yıldız şarkıcılardan biridir.

Benim çocukluğumun hitlerinden olan "İkimiz Bir Fidanız" şarkısını, Batı tarzı orkestra solisti olmasından dolayı başta kabul etmese de plak şirketi ve müzisyen Esin Engin'in ısrarıyla söyleyerek şöhret olmuştur. Daha sonra "Deli Etme Beni Aşk" şarkısını biliyorum TRT'de çok sık çaldığı için. Ondan sonra da 90'ların başında kaset döneminde hiç tutmayan geriye dönüş albümünü hatırlıyorum. Konserlerine devam etse de albüm yapmamasını TRT'deki bir programda, müzik şirketlerinin ona istediği tarzda albüm yapmaması olarak açıklıyor.

İnternet sayesinde forum sayfalarına yüklenen  plak kayıtlarından geriye dönüşlerle Tülay'ın 70'lerde ve 80'lerde yaptığı çalışmaları dinleme fırsatı buldum. "Falcı", "Son Ümit", "Ağlayan Gözlerim Gülmüyor", "Gel Artık", "Niye Çattın Kaşlarını", "Kalbimi Sana Vermiştim", "Geceler", "Bir Hatanın Kurbanıyız", "Öldürecekler Beni" gibi hemen hemen her şarkısı hit olan '70'lerde yaptığı 8 adet 45'lik, Pop ve Türkü ile Arabesk'in poplaştırılması şeklinde dinlenebilir nitelikte çalışmalarmış. Düzenlemelerini genellikle Esin Engin'in yaptığı Tülay Özer'in şarkılarında Hakkı Bulut besteleri dikkat çekiyor. Sezen Aksu bestesi "Büklüm Büklüm" ve 45'liğin arka yüzündeki "İlk Aşk" ise onu hem listelerde hem 1 numaraya çıkarmış, hem de son 45'liği olmuş.

1975 yılında yaptığı ve kendi adını verdiği albüm niteliğindeki EP çalışması, daha önce çıkardığı bazı 45'liklerinin toplamasıdır. 78'deki "Seven Ağlatılmaz" adındaki ikinci LP'si de gene 2 adet 45'liği ve Arabesk'in biraz daha hissedildiği yeni şarkılardan oluşmaktadır. '81 yılında çıkardığı son LP çalışması "Kalbimdeki Sevgili"de düzenleme olarak Arabesk ve Alaturka kendini daha fazla hissettirse de, albümdeki "Uykusuz Gecelerim", "Gidiyorum, Gidiyorum", "Sen Perişan, Ben Perişan" pop tadında güzel şarkılardır. "Çaresiz" şarkısında olduğu gibi Arabesk'in de hakkını layığıyla veren bir sese sahip olan Tülay'ı, "keşke müzik şirketleri daha nitelikli Pop çalışmalarla değerlendirseymiş" diyesi geliyor insanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder