3 Ağustos 2014 Pazar

İç çamaşırının statüsel açılımı

Statünüzü donunuzun türü de belirliyor


Eskiden iç çamaşırı sağlığın ve mahremiyetin güvencesi olarak giyilirdi. İçe, pantolon altına giyildiği için de pek öyle şekli şemali önem taşımazdı. Erkek iç çamaşırından bahsediyorum. Benim kuşağımdan öncekilerin iç çamaşırıysa slip değil, dize yakın uzunlukta don şeklindeymiş zaten. Ama günümüzde klasik beyaz slip giymek bile artık demode. Çünkü iç çamaşırı statüye dönüştü. İç çamaşırınla da varolduğun için, çamaşırının türü, markası pantolonun dışından gözüküyor artık.

Bu yazımda pantolonun düşürülme ve iç çamaşırının gösterilmesinin asıl sebebi olan psikolojik boyutuna değinmeyeceğim. İç çamaşırının dünya genelindeki tarihçesine de değinmeyeceğim öyle uzun uzadıya... Don ve slipten sonra boxer denilen, genellikle likralı olduğu için vücudu saran iç çamaşırı aldı başını yürüdü ve sektörde de talebe göre biz pazar oluştu. Artık işportacılar bile sokaklarda boxser satıyorlar. Bu don şeklinin lastiğinde taklit de olsa bir marka ismi yazmalıdır. Hatta o yazı markadan çok boxer'ın belirleyici bir unsuru da oldu. Çünkü pantolonun üstünden gözüküyor ya donun lastik bölümü. Boxer'ın daha yaygın olarak kulllanılan paçası geniş, üstten klasik usül lastikli ucuz alternatifi de var. Ama önemli olan boxer giymek olduğu için, sonuçta o da bir boxser.

Dün bir haber okudum; gençliğe yönelik dünyaca ünlü marka iç çamaşırlardan oluşan internet pazarı açılmış. Amaç gösterişse iş yapacaktır mutlaka. Sloganlarıysa, "pantolonunuzu nerede çıkaracağınız hiç belli olmaz". Çıkarmamıza gerek yok ki; zaten pantolonumuz düşük şekilde dolaşıyoruz, altımıza ne giydiğimiz belli ki bu kadar gönül rahatlığıyla ve cesur bir şekilde piyasaya marka iç çamaşırı arz edebiliyorsunuz. Talebi belirleyen de arzı belirleyen donsal statü aslında.

Bu yazım aslında insanların bu şekilde varoluşlarına falan bir eleştiri olarak algılanmasın. İnsanlar içinde rahat olabiliyorlarsa istedikleri tarzda çamaşır giyebilirler. Ama ben slipin rahatlığını boxer'da asla yakalayamadım. Pardon unuttum; eşcinseller için de sadece önü kapatan arkası açık Jockstrap donlar revaçta son dönemlerde. Bu donları da rahatlıkla bulabileceğiz artık. Çünkü eşcinseller bu dona ulaşmakta sıkıntı çekiyorlardı. Bu da iç çamaşır yoluyla statünün fantezi boyutu olsa gerek. Zaten boxser da bana göre iç çamaşırı olmaktan çok statüyle birlikte bir fantezi, bir dış çamaşırı. Çünkü ünlüler falan artık boxer'larıyla poz veriyorlar, pride'larda falan boxer'larıyla sokaklarda insanlar.

İç çamaşırı nasıl oldu da pantolonun dışına çıkıp insanların statüsünü oluşturdu derseniz; moda sektörünün modeller ve popstarlar aracılığıyla ticari kurnazlığı, diyelim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder