12 Haziran 2014 Perşembe

Zara'dan derinliği olmayan bir çalışma: Derin Aşk


Sanırım müzikte melodi tükendiği için Arabesk değer kazandı ve modern düzenlemelerle icra edilmeye başladı sanatçılarımız tarafından. Pop ve alaturka tınılarla o ağdalı havasından kurtarılarak çıtası yükseltiliyor ve daha kabul edilebilir hale getiriliyor Arabesk. Bunun son örneği Zara'nın "Derin Aşk" albümü. Şarkıların yorumlanmasında öyle insanı heyecanlandıran deneysel hiçbir şey yok. Dediğim gibi Arabesk'in, insanı baymaktan kurtaran biraz daha modernize edilmiş hali. Yani gitarla, piyanoyla Doğu-Batı sentezi gibi bir şey.

Zara'nın yorumunda da hiçbir yenilik yok. Usulüne uygun kusursuz yorumlamış işte. Artık kusursuz yorumcu olmak da marifet değil. Gerçek bir ses sanatçısıysan zaten kusursuz bir yoruma sahip olman şart. Bu albüm light seviyedeki melankoliklere denk düşebilir. Müzikal anlamda bir değer göremedim. Şirketin belki de ticari kaygısını gidermek amacıyla düşünülmüş bir çalışma olabilir. Şarkılar klasikleşmiş Arabesk örnekleri olduğu için de belli bir kitleye ulaşacak, Zara hayranlarını da tatmin edecektir. Oysa çocuk dönemi çalışmaları dışında türkülerimizi evrensel boyutta düzenleyerek ve yorumlayarak ilk albümüyle gönlümüze taht kurmuştu Zara. Çalışmalarında İngilizce şarkıya kadar her şey denedi ama bana göre orjinal çizgisini bozmakla kalmayıp daha da yerelleşti her sonraki çalışmasında. Keşke etnik müziğimizi, foklörümüzü Caz gibi tarzlarla daha yukarılara taşıyıp uluslararası hale getirmeye çalışsaydı. Belki yanılıyorumdur ama varolan potansiyelini teknik bilgisiyle birleştirip bu doğrultuda hedefe ulaşabilirdi. Aslında Şükriye Tutkun da bu anlamda biraz hayal kırıklığına uğrattı beni. Ondan da daha deneysel çalışmalar beklerdim.

Yazıyı yazdığım süre boyunca müzikçalarımda Zara'nın yeni albümü döndü. Sıkmadı beni ama zerre kadar heyecanlandırmadı da. Zara'yı dile getirmeyebilirdim ama gerçekten Zara'dan müzikal anlamda beklenti içersindeydim. Yani müziğimiz adına hayal kırıklığı yaratan sanatçılarımızdan biri de Zara benim için. Kamuran Akkor şarkısı "Bir Ateşe Attın Beni" çok klasikleşmiş bir şarkı olduğu için albümdeki dikkatimi çeken şarkılardan biri oldu ama Gaye Aksu bile Zara'dan çok daha iyi yorumlamış şarkıyı. "Hatıran Yeter" de, Gülden Karaböcek yorumu yanında çok hafif kalıyor. "Bana Bir Masal Anlat Baba" bile kurtaramıyor Zara ve albümünü. Zara kusura bakmasın ama ismi gibi ne derin bir aşk hissettiriyor albümü, ne de derin bir çalışma olmuş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder