19 Mayıs 2014 Pazartesi

Soran olursa, "bi' bira içtik" dersin

Uzmanlar alkol almanın arkasında eşcinsellik olduğunu söylüyor. Hangi uzmanlar mı? Ne o; yoksa hakaret mi sayacaksınız bu dediğimi? Tamam, bazıları öyledir diyeyim de tahrik olmayın. Ama hangi amaçla içilirse içilsin, alkol almak bana göre güçsüzlüğün, özgüvensizliğin ifadesidir. Gerçekten alkol nasıl keyif verebilir insana? Bana hiç keyif vermiyor. Zaten içenler de sorunlarından uzaklaşmak için içmiyorlar mı? "İçiyorsam var bir sebebi" demiyor mu şarkılar?

Aslında sorunlardan kaçmak değil içmenin sebebi; insanın kendinden kaçması, gerçeklerden kaçması. Çözmek istese çözebilecek belkide sorun olarak gördüğü şeyleri. Çözmek istemediği için kaçıyor. Kaçınca kurtulacağını zannediyor ama gerçeklerden kaçılmaz ki. Zaten o kaçılan gerçekler insanın kendi gerçeğidir. Sen nereye gidersen git, alkolle hücrelerini ne kadar uyuşturursan uyuştur, o gerçek, sorun olarak gördüğün kendi gerçeğin, çözülmek yerine daha habis gibi büyür de büyür ve sen o gerçekle yüzleşmezsen patlar ve temizlenemez hale gelir. Çünkü insan kendi gerçeğiyle yüzleşmediği sürece, kendini savunma noktasına gelemez. İnsan kendi gerçeğinin arkasında durmazsa, herkes cellad kesilir, ve sen de gönüllü teslim olmak zorunda kalırsın. Çünkü gerçeği kendine bile anlatamadın ki yüzleşip neyin ne olduğunu öğrenmediğin için başkalarına ne anlatacaksın ki inansınlar sana.

Hep bahanelerle idare etmek, başkalarının da senin gerçeklerini kabul etmek yerine bahaneler yaratmasına sebep olacaktır. Kendine hiç ayık olamayacaksın korkudan. Ne zaman kendin olmak istesen hep alkol alıp kafayı bulacaksın. Kafayı bulma aracın, gerçeklerinin ortaya çıkma durumunda hem kılıfın olacak kendini kurtaran "kafayı bulmuştum bir şey hatırlamıyorum" diye, hem de ilk etapta alkol almak için bir araya gelmiştik diyeceksin. Daha da önemlisi kendin olabilmeye cesaret kazanıyorsun kafayı bularak veya "kafayı buldum" kandırmacasıyla. Oysa her şeyi biliyorsun. Kendin olurken bile kendini kandırıyorsun.

2 yorum:

  1. Alkol almakla alkolizm (bağımlılık) arasında fark var. Bu yazıda ikisi birbirine karışmış görünüyor. Alkol almayı övmek elbette yanlış ancak sosyal bir hal, bazılarınca hayatın tatlarından biri olduğu da yadsınamaz bir gerçek. Burada kırılma noktası, alkol alımının, alkolizme dönüşmesinin önüne geçecek kişisel ve sosyal setleri inşa edebiliyor olmak ki bu yazının bu amaca hizmet etmediğini rahatlıkla görülebiliyor. Özellikle "kafayı bulmak" ifadesi bir yerlerden oldukça tanıdık. Algı böyle oluşuyor demek ki, yavaş yavaş ve kendini en özgür varsayanlarımızda bile.

    YanıtlaSil
  2. Olaya az alkol almak veya alkolizm açısından bakmadım. Sadece alkol almanın sebebinin, insanın kaçtığı noktaların üzerini örtme çabası olduğunu anlatmak istedim. Bazıları cesaret kazanmak için ara ara kafayı bulabilir, bazılarıysa gerçeklerle hiçbir zaman yüzleşemeyip alkolik olabilirler. Alkolin alınma seviyeleri insanlara belki "alkolik" gibi sıfatlar kazandırablir ama bunlar gerçek ve de gizlenen kimliklerin ve"şey"lerin üzerine kurulmuş yapay sıfatsal durumlardır. Yani konu alkol seviyeleri değil ama alkol almanın gerekçeleri, toplumun kendine benzemeyen durumları reddetmesinden, diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil