29 Nisan 2014 Salı

Yılın erkeği Chris Martin


Ünlü İngiliz Coldplay grubunun solisti Chris Martin, eski eşi oyuncu Gwyneth Paltrow’la boşanmalarının sebebinin kendisi olduğunu söylemiş. İşte medeniyet budur, gelişmişlik budur, eşitlik budur, demokrasi budur, kadın hakları ve kadına saygı budur. Heteroseksist toplumlarda koca-erkek, "ayrılmamızın sorumlusu benim" diyebilir mi? Boşanılacaksa erkek karar verir ve boşanmanın sebebi kadının hatasıdır. Ayrılınacaksa erkek karar verir ayrılmaya. Yoksa kadın ölümle cezalandırıLABİLİr. Her şeye erkeklerin verdiği toplumlarda kadının söz hakkı olmadığı gibi ayrılma hakkı da olamaz. Güzellikle ayrılanlar da olabilir ama onlar heteroseksist kültürün temsilcileri değillerdir. Onlar Batı özentisidirler ve toplumun ötekisidirler ki, yaptıkları da maruz görülür. Hatta toplumun ayağını denk alması için kötüye örnektirler ve kendilerine bulaşmadıkları sürece öteki olarak varolurlar.

Gerçi geleneksel toplumlardaki ötekilerin bile medeniliklerinin bir sınırı vardır. Çok geniş, çok eşitlikçi değildirler. Şiddet vardır, erkeğin egemenliği vardır, erkeğin baskısı, erkeğin karar vermesi vardır. Haa, kadın uğraşarak ayrılabilir ama güzellikle ayrılması her zaman söz konusu olmayabilir.

Heteroseksizmin baskın olduğu toplumlarda neden güzelilkle ayrılıp huzurlu yaşamak varken cinayete kadar varan kavga, şiddete katlanılır? Çünkü ilişkilerin kötü tarafını yaşayan ve şiddetine maruz kalan kadın tarafıdır: Erkeğin sonuçta gerdiği sinirlerini yatıştırmak için eli-kolu ağrır sadece. Rahatlamak için de el kol ağrısına değiyor sanırım. Heteroseksist toplumlarda erkeklik kendini güç üzerinden gerçekleştirir. Eğer kadın ve çocukların olduğu aile olmazsa, erkek-lik kendini nasıl gerçekleştirecek? O yüzden erkek kendine daha yağlı kapı bulmadığı sürece elindekine ne yapacağına kendisi karar verir. Erkeklik karşıtlığını çok mu abartıyorum; abartı diyen heteroseksisttir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder