29 Nisan 2014 Salı

Bu gidişle TRT Eurovision'a hiçbir zaman katılmaz


Eurovision Şarkı Yarışması'nda bu yıl Avusturya'yı Drag Queen (performans sanatı icra eden travesti veya eğlendirmek amacıyla kadın kılığına girmiş erkek) olan Wurst isimli eşcinsel temsil edecekmiş. Rusya, Ermenistan ve Bellarus, "kadın mı erkek mi olduğu anlaşılmıyor" diye Conchita Wurst'un, bu yıl 59.su geçen yılın birincisi olan Danimarka'da yapılacak olan yarışmadan çekilmesi için kampanya başlatmış.

Eşcinselliğin doğal olmadığını savunan Ermeni şarkıcıya Wurst'un cevabı, “Ona kadın olmak istemediğimi söyledim. Ben sadece çalışan bir kraliçe ve evde tembel bir oğlanım” şeklinde olmuş. Sakallı bir kadın görünümünde olan Conchita Wurst bu durumu bir söyleşisinde, “Sakallarım, kim olduğun ve nasıl göründüğünden bağımsız bir şekilde, istediğin her şeyi başarabileceğine dair bir beyan” diye açıklamış.

TRT şu anda çeşitli bahanelerle Eurovision'dan çekildiği için şükrediyordur. Kadın şarkıcılarımıza bile tahammül edemeyip erkek şarkıcı gönderen bir kurum, daha toplumsal algılara göre şekillenmiş eşcinselliği hazmedememişken, sakallı kadın görünümünde bir eşcinsele nasıl tahammül edebilir ki? Hadi kadınsılar var, erkeksiler var ama sakallı bir kadınsı, muhafazakar bir iktidarın kurumunun algılarının kabul edemeyeceği bir şey.

Bırakın muhafazakarlığı veya toplumu, LGBTİ camiamız bile heteroseksist şekilciliğe göre bir cinsiyet yaşamıyor mu? Transseksüellerimiz toplumsal cinsiyete uygun, eşcinsellerimiz ya feminen ya da maskülen... Yani doğal bir LGBTİ'lik yok. Sakallı, erkeksi bir yumuşak-kibar olamazsın mesela. Olanlar yok mu; var ama tuhaf karşılanıyor. 

Erkek egemen toplum ortada kalmışlığı kabul edemiyor. Çünkü toplumsal cinsiyet algısını tehdit ediyor bu ortada kalmışlık. Eşcinsel olsan da, transseksüel olsan da kendini kadın hissediyorsan kadın gibi olacaksın, erkek hissediyorsan erkek gibi. Farklının da farklısı bir görünümle heteroseksist sistemin algılarını bozmaya hakkın yoktur. Oysa bozulan bir şey yoktur. Sadece farklılıklara karşı korkuyla yetiştirilen bir toplumun algısında problem vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder