28 Nisan 2014 Pazartesi

Ve erkek canı için "namus"tan vazgeçer

Hala aranızda bu dünyayı heteroseksizmin yönettiğine, bütün maddi-manevi kuralların erkekler tarafından icat edildiğine inanmayan var mı? Yeri geliyor erkek kadını namusu ilan ediyor, yeri geliyor canı tehlikeye girince namusu ilan ettiği kadını feda ediyor. Mısır'da vaizin biri "erkeklerin canı tehlikedeyse, karılarının  tecavüzüne seyirci kalabilirler" demiş ya. Bu ne demektir; kadının ne olduğuna, konumuna erkekler karar verir. Yani kadın, erkeklere hizmet için yaratılmıştır, zorda kalınca gözden çıkarılabilir.

Kadınlara nasıl anlatılacak acaba bu durum? Yani namus niye sadece kadın oluyor? Niye kadının durumuna erkekler karar veriyor? Niye erkeğin kadına bakış açısını kadınlar da onaylıyor? Erkekler tecavüze uğrarken kadınlar da seyirci kalabilirler mi acaba? Niye sadece erkeğin canı daha önemli oluyor; buradan da mı bütün kuralları erkeklerin oluşturduğunu düşünemiyorsunuz? Bütün dayanaklar, heteroseksizmin erkekliği korumak için bahanesinden başka bir şey değil.

Erkeklerin fiziksel gücü olmasaydı, bu cinsiyetçi kurallar koyulabilir miydi? Kendisinden güçlü birisine karşı namus olarak gördüğü kadınından vazgeçebiliyorsa, heteroseksist kuralların hiçbirine inanmamak gerekir. Hani erkeklik mertlikti, dürüstlüktü, güvenilirlikti... Demek ki zorda kalınca bir kalemde siliyorlar. Silip silmemeleri de önemli değil. Yeter ki erkek gücünü yüceltenler, erkekliğe inananlar gerçekleri görsünler.

Tecavüze uğrayan karısını, canını kurtarmak için seyreden erkek, karısını başka bir erkekle yakalarsa, öldürme hakkına sahipmiş yalnız. Yani kadının kendi kafasına göre, kendi isteğine göre hareket etme hakkı yok. Kadınlar da hala daha kendilerinin, erkeklerinin namusu olduklarına inanmaya devam etsinler. Erkekler için kapansınlar, erkekler için hayatlarından vazgeçsinler, özgürlüklerinden vazgeçsinler...

Neden eşitsizlik konusunda mağdurları eleştiriyorum hep; çünkü mağduriyete sebep olan, biraz da mağdurun direnmeyip boyun eğmesi, körü körüne teslimiyetçiliğidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder