7 Nisan 2014 Pazartesi

Eşcinselliğin kişilikle alakası yoktur; Bütün heteroseksüeller saldırgandır diyebilir miyiz?


Aynı ceza evinde tanışan iki kadından lezbiyen olan diğerine aşık oluyor ve hapisten çıktıktan sonra ona olan aşkını itiraf ediyor, söylenenlere göre onu zorluyor, evde alıkoyuyor, bıçakla zarar veriyor, kurtulan kadını tekrar bayılttırıp kaçırtıyor... Mahkeme de lezbiyen kadına 3 ay diğer kadına yaklaşmama cezası veriyor.

Benim için haberin değeri, heteroseksüel tarafta olan kadının ağzıyla da olsa, medyanın ayrımcı ve cinsiyetçi dili: Beni bu lezbiyenden koruyun! Acaba aynı şeyleri yapan bir erkek olsaydı, "Beni bu heteroseksüelden koruyun" mu diyecekti kadın? Şimdi haberi bu başlıkla, bu şekilde okuyan insanlar, "lezbiyenler saldırgan" diye düşünmeyecekler mi? Medya, burada bir kişiliğin suçunu cinsel yönelime yüklemiş olmuyor mu? Bir erkek veya kadın suç işlediği zaman bunu heteroseksüelliğe yükleyebilir miyiz veya indirgeyebilir miyiz, dolayısıyla burada suçun kaynağı heteroseksüellik diyebilir miyiz? Ama haberin cinsiyetçiliği ne anlatıyor; lezbiyenler saldırgandır. Bu dilden insanlar lezbiyenlerin saldırganlığı dışında bir şey anlayabilir mi? Bu saldırgan dilde homofobi var.


Bu dili kullanan medyaya bunu söylesen, yani homofobik bir dil kullandığını söylesen kabul etmeyecek, "Saldırgan lezbiyen değil mi?" diyecektir. Saldırganın cinsel yönelim olduğunu düşünmeyecek veya düşünemeyecektir. Çünkü gazetecilik anlayışı kullanılan dilin nelere sebep, nelere mal olacağını düşünemeyecek düzeydedir. İçinde yaşanılan kültür, olaylara hangi düzeyden bakıyorsa, medyası da aynı seviyeden bakıyor işte. Olay bu kadar basit.

Ne mi tavsiye ediyorum; insanca bir bakış açısı. Heteroseksizmin sosuna bulanmış cinsiyetçi bir bakış açısı değil. Medya dediğimiz iletişim kanalları, insanların bilinçsizliğini, cinsiyetçiliğini, ayrımcılığını, homofobisini, nefretini pekiştirmek yerine, onları daha sağ duyulu bakma seviyesine çekmeyi öğrenmelidir.

Peki bu dengeyi kim sağlayacak, var mı böyle bir medya patronu, medya sistemi? Medya dediğimiz; gazete, televizyon, internet; sosyal medya gibi iletişim kanallarında, halkın ayrımcı dilinden başka bir dil kullanılırsa reyting yapılamayacağı için çıkar sağlanamaz değil mi? Her şeyin çıkar üzerine kurulduğu bir dünyada da eşitlik, özgürlük, adil bir yaşam da beklenemez değil mi?

Medya bir de özgür haber, doğru haber yaptığyla övünür, hani ödüller falan verilir onlara bu konuda. Sen dilini düzeltmedikten ve bu dil nefrete sebep olduktan sonra senin doğru haber anlayışın neye yarar, ödül alsan neye yarar? Bugün bu haberle kim bilir kaç kişi lezbiyenler hakkında olumsuz düşünecek. Haber yapayım derken, nefret pompalanıyor.

Pardon unutmuşum. Gazete temsili resmiyle de eşcinselliğe bakış açısını pek bi' güzel pekiştiriyor. İşte bu bakış açısı yüzünden medyada gösterildikleri şekilde travestiler hakkında falan hepsinin saldırgan olduklarına dair bir önyargı yok mudur? Saldırgan insanlar vardır ama bunun sebebi cinsel yönelim değildir.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/26167291.asp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder