1 Nisan 2014 Salı

Doktorun transfobik olma hakkı olabilir mi?

İşte yıllardır bunu anlatmak istiyoruz. Din, gelenek-görenek, toplumsal değerler, ahlakçılık vesaire iyi-hoş da, insan haklarını ihmal etmeyeceğinin garantisi var mı; yok, kesinlikle yok. Bırak zorda kalınca ayrımcılığa maruz kalmayı, uzaktan bile eşcinseller, transseksüeller, tüm LGBTİ'ler nefrete, şiddete hedef gösterilmiyor mu lanetlenerek? Bırakın eşcinselleri, kadınla erkeğin yan yana olmasından bile rahatsız olan büyük bir çoğunluk var bu ülkede. İktidar da ahlakçılık çığırtkanlığı yaparsa, muahafazakar zihniyet iktidardan aldığı cesaretle neler yapmaz. Bir insanın bağnaz olması için illa ki koyu bir dindar falan olmasına da gerek yok; beyni heteroseksistçe çalışıyorsa, tamamdır-bağnazdır; bu  iki ile ikinin dört etmesi kadar nettir. Mesela son olarak trans bir kadın tedavi için gittiği kadın doğum doktoruna, muayene olamadığı için ihtiyacı olan ilaçları  yazdırmamış. Üstelik kadın olan kadın doğum doktorunun gerekçesi de transseksüeli erkek olarak görüp transseksüelliği tasvip etmemesi.

Durumun daha net anlaşılabilmesi için, trans bireyle doktor arasında geçen diyaloğu aynen aktarıyorum:

Dr. Fatma Hut: “ Benim uzmanlık alanımda değil, ben sizi muayene etmem.
H.Ç: Neden ama siz kadın doğum uzmanısınız..
Dr. Fatma Hut: Muayene etmeden ilaç yazamam.
H.Ç: Muayene edin o zaman. Bakın benim yaralarım var, ona göre ilaç yazın.
Dr. Fatma Hut: Siz erkeksiniz, ben sizin durumunuzu tasvip etmiyorum, sizi muayene etmem.
H.Ç: Ama ben mahkeme kararıyla ameliyat oldum. Ben bir trans kadınım ve sizin buna hakkınız yok! İnsanların dinine, cinsel kimliğine, ırkına göre muayene edemezsiniz! Siz bir doktorsunuz ve bende herkes gibi sizi gelen bir hastayım. Bana ayrımcılık yapmaya hakkınız yok. Sizi şikayet edeceğim.
Dr. Fatma Hut: Naaparsan yap! Git istediğin yere şikâyet et.
H.Ç: Bunu yanınıza bırakmıycam..Bunun hesabını vereceksiniz. İsminiz neydi sizin?
Dr. Fatma Hut: Adım Fatma Hut, yaz git istediğin yere şikâyet et.

İnsanın "O ne özgüven o!" diyesi geliyor. Resmen yasalara karşı geliyor bu doktor. Devlet trans geçişine izin vermiş, kadın olarak kimliğini de vermiş, sana ne oluyor! Tabi devlet de demiyor ki, trans geçişlerini yasal olarak onaylasa da, "Trans bireyle karşı insanca davranılsın". Transseksüellik, eşcinsellik var ama devlete göre de ahlaksızlık sayıldığı için, devletin kendisi tarafından da tasvip edilmiyor. Aslında özel veya resmi toplumda karşılaştığımız her muamele devletin bir yansıması. Bir şeyler zorla da olsa yasal olarak elde edilse bile keyfiyetten kurtulamıyoruz. Herhalde tıp eğitimi sırasında, "transseksüelleri muayene etmeyin" diye ders verilmiyordur değil mi doktor adaylarına? İnsanca birine rastlayacağız da ayrımcılığa maruz kalmayacağız.

Konuyla ilgili yasal işlem başlatılabilmesi için en az bir tanığa ihtiyaç varmış. Transseksüel, hastaneye bir arkadaşıyla gidip gene aynı olumsuz muameleyle karşılaşmış. Trans birey şimdi tutanak tutturmuş ve dava açacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder