14 Ocak 2014 Salı

YouTube yasaklanacak mı?

YouTube gene kapanmış mı ne. Bazıları bugün "Bu site mahkeme kararıyla kapatıldı" yazısıyla karşılaşmış. Akşam saatlerinde tekrar açılmış. TürkNet çağrı merkezi sitenin mahkeme kararıyla kapatıldığını, şimdilik bazı kullanıcıların siteye girebildiğini ama iki hafta sonra YouTube'un tamamen kapatılacağını, UyduNet çağrı merkeziyse mahkeme kararının gün içinde alındığını, gün sonuna doğru yasağın kalktığını, TTNet ise kendilerine böyle bir mahkeme kararının ulaşmadığını söylemiş. Haberde neden böyle bir mahkeme kararının alındığı belirtilmiyor yalnız. Ben bir engelle karşılaşmadım YouTube erişim konusunda.

Sahi YouTube neden yasaklanır? Eğer rahatsız edici bir görüntü varsa o kaldırılır. Bir dönem Atatürk'ü sevmeyenler, Atatürk'ü bahane ederek YouTube'u yasaklamışlardı. Bakalım bu sefer neyi bahane edecekler? İnternet çağında dünyanın en çok girilen sitesinin yasaklanmasının mantıklı bir açıklamasının olacağına inanmıyorum. Zaten yasaklar bana çok saçma geliyor. Zararlı bir şey varsa, o konunda insanları uyarırsın, bilinçlendirirsin. Yasaklamak o şeye erişimi engellemez ki, daha da cazip hale getirir. Hem YouTube günümüzde bir ihtiyaç artık. Televizyon, müzik, klip gibi şeylerin ortak bir karması gibi. Kaçırdığın görüntüleri yakaladığın ve tekrar tekrar izlediğin, ulaşamadığın müzik ve kliplere ulaşabildiğin çok güzel bir erişim aracı.

Gerçekten ben anlayamıyorum bu yasakçı zihniyeti. Bazen uyusam, uyansam ve başka bir ülkede gözümü açsam dediğim oluyor. İnsanı memleketinden soğutuyorlar. İnternete erişim söylendiği üzere yakın bir gelecekte umarım Amerika ve İngiltere üzerinden gerçekleşir de, bu yasakçıların eli-kolu bağlanır. Bunlar interneti engelleyemeyince bilgisayar, telefon gibi teknoloji aletlerini yasaklamaya kalkarlar bu sefer de. Bu kafayla yakında Twitter, Facebook da kapanırsa hiç şaşmam.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder