28 Ocak 2014 Salı

Sıradışı bir kız Cyndi Lauper


Cyndi Lauper kaç Madonna eder? Madonna severler itiraz edecektir bu söze ama Cyndi Lauper Madonna'nın değil, Madonna Cyndi Lauper'in rakibiydi bir zamanlar. Şu anki görüntüye bakıp da belki Cyndi Lauper daha derin sularda yüzmeye kalkıştı, belki de Madonna daha iyi işlere imza atıp onu solladı, fersah fersah daha yükseklere çıkıp rakipsiz oldu diyebiliriz. Cyndi Lauper da bir pop sanatçısı ama caz, blues gibi çalışmalara da ağırlık verdi. Başarı için popüler ve pop müzik tek yoldur ama sanatçı olmak, sayılmak da sadece popla, popüler olmakla olmuyor. Cyndi Lauper'i belki çoğu kişi günümüzde bilmiyor olabilir, özellikle bizim gibi ülkelerde ama Cyndi Lauper'in müzik hayatı aralıksız devam ediyor ve Amerika'da hala gündemde olan bir sanatçı. 11 stüdyo albümü ve 40'ın üzerinde 45'lik-single'ı olan Grammy'li sanatçı en son albümünü 2010 yılında çıkarmıştı. Bu yazıyı yazmama sebepse, Cyndi Lauper'i bütün dünyaya tanıtan "She's So Unusual" albümünün 30. yıl şerefine yapılan özel baskısı. Bizim ülkemizde ne yazık ki başyapıtların bırakın özel baskısını, plak üzerinde kalan kayıtların CD baskısı bile yapılmıyor.

Hep derim, 1983 yılı müzikte devrim gibidir, en azından benim için. O yıl sinyallerini vermiştir ve 1984'te patlamasını yapmıştır pop müzik. 80'lerin ikinci çeyreğinden sonuna kadar çıkan şarkılar birer klasik haline gelmiştir. Bizim ülkemizdeyse '85 yılında etkisini göstermiştir bu patlama ve 83'ün sonlarıyla '84 yılında çıkan şarkılar birlikte dinlenmiştir. Aslında Batı'da da '83 veya '84 yılında çıkan albüm ve şarkılar '85 yılında kendini tam anlamıyla gösterebilmiştir. Bunlardan biri de Cyndi Lauper'in "She's So Uunusual" albümü ve şarkılarıdır. 2-3 yıl boyunca bu albümden çıkan "Girls Just Want To Hava Fun", "She Bop", "Tme After Time", "All Throught the Night" ve "Money Changes Everything" 45'likleri etkisini sürdürmüştür. Bir albümden 3-5 şarkının hit ve listelerde zirve yapması azımsanacak bir şey değildir. Ve hala "Girls Just Want To Hava Fun" ve "She Bop" aynı tazelikte dinelenebilen uzun soluklu şarkılardır. Tabi herkes Cyndi Lauper'ı bu iki şarkıdan ibaret zannedebilir ama dediğim gibi Cyndi Lauper hala faal müzik hayatını sürdürmekte ve kaliteli işlere imza atmaya devam etmektedir. Bir çoğuna "At Last", "The Body Acoustic", "Memphis Blues" gibi albümleri fazla pop olmadığı için anlam ifade etmeyecektir ama "Shine", "The World is Stone", "Bring ya To the Brink"gibi daha pop şarkıları çok iyi olmasına rağmen gözardı edilmiştir. Cyndi Lauper'la tanışmak isteyenlere iyi bir fırsat "She's So Unusal" albümü. Tavsiye olunur.

Cyndi Lauper müziği dışında giyimiyle-kuşamıyla ve farklılıklara, özellikle LGBT'lere karşı dostluğuyla sıradışı bir sanatçıdır. 4 yıl önce aileleri tarafından reddedilen LGBT'leri için stüdyo tipi dairelerden oluşan sığınma evi projesiyle de gündeme gelmişti. Çünkü onun gerçek rengi gökkuşağının renkleriydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder