31 Aralık 2013 Salı

Sigarayı erkekler içince normal, kadınlar içince anormal karşılanıyor


Bu ülkede sigaranın kötü bir alışkanlık olduğu sürekli vurgulanır ama erkekliği de var eden araçlardan, hatta kadınla erkek cinsiyetini birbirindan ayıran en önemli unsurlardan biridir sigara içmek. Yani zararlıdır ve zararlı bir şeyi yapsa yapsa erkek yapabilir, ancak erkek kaldırabilir, hatta bu zararlılık erkeğe yakıştırılır. Çünkü sınırları zorlamak erkeklerin harcıdır. Kadınlar yaparsa ayıplanır, çünkü erkekliğin sınırlarına girmiştir. Erkekliğin alanına atılan her adım da erkekliğe bir tehlike arzetmektedir. Çünkü erkeğin yaptığı bir şeyi kadının yapması onun gücüne zarar verecektir. Erkeklik de güç üzerine kurulmuştur. Adı üstünde iktidar. Hangi anlamda kullanırsanız kullanın, erkeklik güç demektir.

Neslihan Demir sigara içmiş de, medya da bunu yadırgıyor. Sporcu olmasından mı, yoksa kadın olmasından mı yadırgıyor? Erkek bir sporcu olsaydı medyayı meşgul eder miydi bu durum? Ben de sigara içilmesine karşıyım ama erkekler yapınca normal karşılanan bir şeyin, heteroseksist şartlanmalardan dolayı kadını hedef haline getirmek için kullanılması çok yakışıksız. Neslihan Demir kendisi de biliyordur herhalde neyin kendisi için doğru veya yanlış olduğunu. Eğer sigaranın zararlarından konuşulacaksa, Neslihan Demir üzerinden konuşulmasın. Çünkü o bu ülkenin görüp görebileceği en önemli sporcu. Hatta dünyanın en iyi sporcularından biri. Neslihan Demir gibi bir sporcunun dünyaya bir daha geleceğini zannediyor musunuz? Neslihan Demir'in sigara içmesi ve oyuncu bir sevgilisinin olması suç mu da da hedef haline getiriyorsunuz? Gençlerin yanlış örnek almasından korkuyorsanız, toplumsal yaşamı düzenlemeye erkeklikten başlayın. Bu ülkede hiç kimse sigaraya başlamak için kadınları örnek almaz.

Geçtiğimiz yıllarda doğudan Batı'ya çalışmaya gelen doğulu bir erkek, o bölgede kadının sigara içmesinin söz konusu bile olamayacağını söylemişti. Çünkü orada kadının tavuk bacağı kadar bile değeri yokmuş. Medyanın kadınlara karşı tutumunun, bu bakış açısından bir farkı var mı? Sadece daha hafif bir hali olabilir ama bakış aynı bakış.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder