28 Aralık 2013 Cumartesi

Dünyanın en büyüğü Michael Jackson!


O'nu ilk Gong müzik dergisinin arka kapağında görmüştüm. 83 veya 84 yılıydı.
Sonra Blendax reklamının fon müziğinde "Billie Jean" şarkısını duymuştum. Bu şarkı benim için müziğin miladıydı.
Sonra Paul McCarteney ile söylediği şarkısı "Say Say Say" ile listelerin zirvesinde gördüm.
Artık kaset dönemi başlamıştı ve "Thriller" albümünü ilk kaset formatında gördüm ben.
Michael Jackson "Bad" albümüne kadar ülkemizde "Billi Jean"dan başka hiti olmamasına rağmen dünyadaki yarattığı etkinin yansımasıyla bizde de bir fenomen olmuştu. Çoluk-çocuk herkes biliyordu. Çünkü Michael Jackson sadece müzik demek değildi. Dans demekti, görsellik demekti, şov demekti, yenilik demekti, devrim demekti...
"Bad" albümü çıktığındaysa dünya şiddetli bir sarsıntı geçirdi. Bütün şarkıları hit olmuştu çünkü.
"Dangerous" albümü belki "Bad" kadar yüksek satış grafiği yakalayamamış olabilir ama bana göre en iyi albümüdür. Bu albümde de bütün şarkılar hit olduğu gibi, şarkıların müzikalitesi önceki albümlere göre daha yüksektir çünkü.
Michael Jacksoın'ın en önemli özelliğe kliplere en özen gösteren sanatçı olmasıdır. "Thriller" ile profesyonel klip dönemini başlatmış ve her klibi bir baş yapıt niteliğindedir. Çünkü bir film kadar bütçesi olmuştur kliplerinin.
Son albümü "Invincible" onun bitişi gibi olmuştur. Hiçbir hit çıkaramamıştır bu albümden.
İsmiyle, ölünceye kadar gündemi meşgul etmiştir ama müzik adına üretimi olmamıştır. Gitmek isteyişinin arkasında belki de bitişini görmek istemediğinden, hep parlak bir yıldız olarak kalmak istemesindendir.
Michael Jackson 7'den 70'e herkesin hayranlığını kazanmıştır. Ülkemizde bile Mardin'in bir köyünde her yıl mevlütlerle ölüm yıldönümünde anılmaktadır.
Michael Jackson bazılarına göre normal bir pop müziği yapıyor sayılabilir ama müziğin hakkını onun kadar veren başka birisi gelmemiştir bu dünyaya.
Michael Jackson'u her izlediğimde aynı heyecanla izliyorum. Hiçbir sanatçı tüylerimi onun kadar diken diken etmiyor.
Ve Michael Jackson'ın ürettikleri hem işitsel, hem de görsel olarak hiç eskimiyor. Sanki yüzyıllar sonrasının sanatını yapmış, hatta en üst seviyesini yapmış ki üzerine çıkılamıyor, çıkılacağını da zannetmiyorum. "Thriller" döneminden sonra çıka çıka bir Justin Bieber çıkmıştır. O da Michael Jackson'ın eldiveni bile olamaz. 
Michael Jackson bana göre sadece sanatsal alanda değil, tüm alanların en büyük ismidir. Çünkü dünyada onun kadar etkili hiç kimse olmamıştır.
İnsanlar şaşalı dönemlerinde dışında unutulur giderler ama benim MJ'ye olan hayranlığım her geçen gün daha bir depreşiyor. Çünkü yaptıklarını daha bir anlamaya başladım. Onu izlerken, dinlerken büyüleniyorum.

2 yorum:

  1. 80 doğumluyum ve dangerous albümünün çıktığı yıllarda kendisine aşık olmuştum ve bu aşk hiç bitmedi. Kendisiyle ilgili böyle güzel yazılar gördüğümde gözyaşlarıma engel olamıyorum. Jackson; şarkılarını, sözünden müziğine kendisi yapardı. Dansı zaten kendi ismiyle anılmakta. Çizimi de iyiydi, öyleki konser kıyafetlerini kendi çizerdi. Kısacası bir sanat dehası olan Mıchael jackson; hakkettiği muameleyi özellikle medyadan asla göremedi çok fazla yıpratıldı ve kalbi kırık gitti:( Sizse kendisini çok güzel anlatmışsınız elinize emeğinize sağlık.

    Mrs. Jackson

    YanıtlaSil
  2. Ben de böyle onu çok seven hayranlarıyla karşılaşınca duygulanıyorum. O insan üstü bir şeydi. Onu doğru anlatabilmek ayrı bir yetenek gerektirir. Ben kaba taslak olarak bende bıraktığı etkiyi anlattım. Onu her geçen gün daha çok seviyor, daha çok anlamaya başlıyorum ve her geçen gün değerinin daha iyi anlaşılacağına inanıyorum. Çünkü eşi benzeri olmayan bir şeydi o.

    YanıtlaSil