14 Kasım 2013 Perşembe

Atatürk size ne yaptı?


Bazı insanların Atatürk'le ne alıp-veremediği var anlayamıyorum. İnsanlara özgürlüklerini, haklarını geri vermek suç mu oldu? Özellikle bazı kadınların Atatürk düşmanı olmaları akıl karı değil. Sen başını örtmek istiyorsan gene ört. Erkek egemen kültürün erkekten sonra gelen, ayrımcılığına ve şiddetine maruz kalan, eşit olmayan, cinayete kurban giden vatandaşı olmak istiyorsan gene ol ama özgür olmak isteyenlere özgürlük veren bir lidere kin beslemek, ancak karanlık zihniyetin hazımsızlığı olabilir.

"Atatürk olmasaydı gene olurduk" demiş ya bazı yobazlar, hayır, Atatürk olmasaydı olmazdınız. Atatürk olmasaydı siz, siz olmazdınız, kendinizi böyle özgür bir şekilde ifade edemezdiniz. Şu anda  Atatürk'ün attığı özgürlük temelleri üzerinden yobazlık yapabiliyorsunuz. Atatürk olmasaydı, çıkarlara uygun esnek bir yobazlık yapamaz, kökten bir yobazlığın kurbanı olurdunuz. Muhafazakar demokratlık dediğiniz şey falan asla olmazdı. Kendi yapınıza göre bir şeyler icat ediyorsanız, işte bu Atatürk sayesinde. Mecliste türbanlı kadın milletvekilleri olabiliyorsa, bu Atatürk sayesinde. Çünkü şu anki iktidarın tekrar eve kapatmak amacıyla üzerine proje ürettiği kadın, Atatürk sayesinde evden çıkamasaydı mecliste türban söz konusu bile olmazdı. Ve bazı kadınlar da tekrar eve kapatılmak için var gücüyle erkek egemen sistemin muhafazakar politikası için emek harcıyor.

Bazı özgürlükçülerin falan Atatürk'e milliyetçi gözüyle bakıp da, mesafe koymasınıysa anlamak hepten imkansız. Neden hep bir şeylere tersten bakılır ki o dönemin koşulları gözardı edilerek.

Gerçekten Atatürk'ün, birilerinin yaşamına çomak sokmak için mi yenilik yaptığına inanılıyor. Bütün dünya Atatürk'ten övgüyle bahsederken, ona hayranlık beslerken, insanlarımızın nefretini formüller üzerinden açıklasalar bile gene anlayamam. Birileri kendi ideolojilerine Atatürk'ü konu ettiği için, o birileri eleştirilebilir ama nasıl muhafazakarlar için Osmanlı padişahları falan dokunulmazsa, Atatürk de fikirleriyle, yaptıklarıyla dokunulmazdır. Ayrıca Atatürk olumsuz, insanlığa zarar veren bir şey yapmış da biz mi bilmiyoruz acaba? Varsa eleştirilecek bir tarafı, söyleyin de hep beraber eleştirelim. Kadınlara seçme-seçilme hakkı verdi diye mi eleştireceksiniz, kadınları peçeden kurtardı diye mi? Aynen bu sebeplerden dolayı nefret ediliyor Atatürk'ten. Başka da bir sebebi yok.

Sahi bazı demokratlar, bazı kurumların başından TC ibaresinin kaldırılmasını, andımızın okullarda okutulmamasını falan çoğulculuk adına mı yapıldığını zannediyor? Bütün bu uygulamaların laiklik karşıtlığı olduğunu görememek çok acı. Zannediyorlar ki, bu uygulamalarla özgür ve de barış toplumu olacağız. Kaldırılan laik uygulamaların yerine getirilen türban gibi, kadınlarla kızların ayrıştırılması gibi uygulamaları eğer özgürlük olarak adlandırıyorsanız ne diyebilirim ki?

Kimse kusura bakmasın ama şu anki iktidarın uygulamaları bende tamamen laiklik karşıtlığı hissiyatı yaratıyor ve Atatürk'ü de laikliğin baş kahramanı olarak cephe alıyorlar. Mesela dün Denizli'de bir polisin, vatandaşın arabasının önündeki Atatürk çıkartmasını kaldırtmak istemesi, kurallara riayet midir, bireysel bir tavır mıdır, iktidarın memuruna sirayet eden antilaikliğin bir uzantısı mıdır? Arabanın önünde Başbakan'ın çıkartması olsaydı, aynı polis bu duruma müdahale edecek miydi?

Dün bir haber daha dikkatimi çekti. Amerikan merkezli bir haber ajansı, Erdoğan'ın muhafazakar planı olduğuna dair konuda paranoyak laiklerin haklı çıktığını söylemiş. Laikler paranoyak değillerdi ki. Sadece bazıları gerçekleri görmüyordu veya görmek istemiyordu. Canları yandıkça gerçeklerle yüzleşmeye başlıyorlar işte.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder