28 Kasım 2013 Perşembe

Kürk ve deri giymek görgüsüzlüktür, vicdansızlıktır


İnsanlar niye kürk giyerler ki? Isınmak için mi? Güldürmeyin. O kadar pahalı bir giyecekle kaç kişi ısınabilir ki? Hem kürke kadar ısınacak bir şey mi kalmamış tekstil dünyasında? Kürk giymek düpedüz görgüsüzlüktür. Bakmayın öyle sosyetik göründüklerine falan, hepsinin yaşam biçiminden görgüsüzlük akıyor. Zaten vicdansızlıkla, duyarsızlıkla falan öyle sosyete olunuyorsa, hiç olunmasın. Sosyetelik de başlı başına bir görgüsüzlük değil mi? Sınıf ayrımcılığının göz boyayarak kabul ettirilmeye çalışılması... Yaşamın sosyalleştirilmesi adına hava atmak, caka satmak... Lüks restoranlarda yemek yiyiyormuş gibi yapmak, kürklerle sokağa çıkmak... Hiç bilmediğim bir dünya olduğu için, medyaya yansıyan kadarıyla bu kadar anlatabiliyorum ancak.

Çok öfkeleniyorum parasını nereye harcayacağını bilemeyenler için oluşturulan kürk ve deri pazarı için işkence edilen, katledilen hayvanların haberlerini okuyunca. Acaba sizin de derileriniz, tüyleriniz yolunsa ne hissedersiniz? Tabi siz hissedemezsiniz. Hissedecek kadara duyarlılığınız olsa, o derileri, kürkleri giymezsiniz. Hayır üretildiği için giymiyorsunuz, siz giydiğiniz için, hayvanlar kürkü ve derisi için katlediliyorlar. Hem de işkenceyle bağırtıla bağırtıla öldürülerek.

O hayvanların derileri için katledilişleri izlettirilse, gene de deri ve kürk giyer misiniz? 1. Zaten izlemezsiniz, 2. İzleseniz bile gene de giyersiniz. Adım gibi eminim bundan. Çünkü kürk giyenlere hayvan hakları hatırlatıldığı zaman, hayvansever olduklarını söyleyecek kadar duyarsızlık sergiliyorlar. Neymiş evlerinde hayvan besliyorlarmış. İyi, hayvanları vicdanlarımızı rahatlatmak için besleyelim, bir taraftan da katledelim.

Bir de insanlıktan bahsediyorlar, acılardan bahsediyorlar. Feci bir samimiyetsizlik. "Acaba" diyorum, "Bunlar geçmişte yaşadıkları sıkıntıların acısını görgüsüzlük ve acımasızlıkla mı çıkartıyorlar?" Başka bir açıklaması olabilir mi bunun? Isınma sorununun başka yollarla halledildiği günümüzde, hayvanların işkenceyle öldürülerek derileriyle, tüyleriyle ısınmaya çalışmak, olsa olsa canilik olur artık.

Off.. Ben de salak gibi hala "ısınmak" diyorum değil mi? "Görgüsüzlük" demeyi unutuyorum duruma iyi niyetli bakmaya çalışırken. İlkel bir çağda yaşamıyoruz ama ilkel bir çağ insanı ve ısınıyormuş gibi yaparak aşağılık komplekslerimizi arz-ı endam ediyoruz utanmadan ve görgüsüzce.

Nefes alabiliyorsak, doğanın-yaşam zincirinin halkalarından biri olan hayvanlar sayesinde olduğunu unutmayalım (İnsan yaşadığı dünyanın sonunu getirir mi? Cahillik gerçekten çok zor.) ve onlara işkence etmeyelim, onları katletmeyelim. Ben insanlara hiçbir şey için "lütfen" demem ama hayvanlar için "lütfen" diyorum. Hayvanların, konuşamadıkları için insanların mezalimlerini dile getirememesi, onların acı çekmediğini göstermez. Elimize bir kıymık batınca bile canımız yanıyor ama hayvanlar kürk için kafalarına vurularak öldürülüyor veya diri diri tüyleri yolunuyor. İNSANLIK, çekin kanlı ellerinizi artık hayvanların üzerinden.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder