7 Kasım 2013 Perşembe

İranlı mülteci LGBT'ler: Ahmedinejad biz varız, eşcinsel hakemi destekliyoruz


Avurturya'da 1999 yılında ırkçılığa karşı kurulan FARE (Football Aganist Racisim in Europe) örgütü ve Kaos Gay Lezbiyen derneğinin işbirliğiyle Denizli'de, homofobiye dikkat çekmek amacıyla İranlı mülteci LGBT'ler arasında, eşcinsel hakem Halil İbrahim Dinçdağ yönetiminde futbol maçının yapıldığı bir organizasyon düzenlendi. 9 - 9 biten maçta kazanan, homofobiye karşı sevgi ve dostluk oldu. Maçtan önce İranlı mülteci LGBT'lerin Farsça hazıladıkları "Ahmedinejad biz varız, eşcinsel hakemi destekliyoruz" gibi homofobi karşıtı pankartlarla fotoğraf çektirildi. Maçtan sonra da birlikte yemek yenildi.

Organizasyonda amaç, İranlı LGBT'ler için bir şey yapmaktan çok, birlikte ne yapılabileceğiydi. Kaos GL ekibi bir gün öncesinde LGBT'lerle birebir görüşerek sorunlarını dinledi ama İranlı mülteci LGBT'leri bir araya getirmek organizasyonun en güzel tarafıydı. Ortak noktaları İranlı, LGBT ve mülteci olmaktı ama Denizli'ye İran'ın farklı farklı şehirlerinden geldikleri için, aynı dili konuşsalar da ancak böyle organizasyonlarla bir araya gelip paylaşım yaşayabiliyorlardı.

Homofobiden kaçmışlardı ama geçici olarak yaşadıkları şehirde-Denizli'de ekonomik zorluklarla mücadele ediyorlardı. Kimisi iş bulamıyordu, kimisi de çalıştığı işten çıkarılıyordu. Çalışma saatleri çok uzun, ücretler çok düşüktü. Bir de mülteci olmanın getirdiği ekonomik ayrımcılıkla karşılaşıyorlardı. Yerlilere kira 500 liraysa, onlara 600-700 liraydı.

Hayat LGBT'lere karşı ekstra zordu ama bir araya gelip sevgi ve dostluklar çoğaltılabiliyordu. Hayata karşı umut ve motivasyonla ayrıldık birbirimizden.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder