16 Şubat 2013 Cumartesi

Eşcinsellerin Tanınmaması İnsanlık Suçudur

CHP'den Binnaz Toprak ve 59 Milletvekili'nin imzasıyla "eşcinsellerin sorunları araştırılsın" diye önerge verilmesi, eşcinsel haklarına dair verilen mücadelenin ülkemizde geldiği noktanın bir göstergesidir ki, gelinen nokta hiç de öyle küçümsenecek bir nokta değildir. Çünkü Avrupa olarak nitelendirilen bazı ülkelerde daha eşcinseller dernekleşemiyorlar, hatta eşcinsel hakları mücadelesi suç teşkil edebiliyor. Üstelik bu önergeyi verenin Ana muhalefet partisi olması (Başkalarının iyi niyetliliğini küçümsediğim veya görmezlikten geldiğim zannedilmesin ama Ana muhalefetin bunu yapması daha büyük cesaret işi) kitlesel dikkat çekmesi açısından durumu daha da önemli kılıyor.

Gerçekten eşcinseller gibi toplumun belli kesimlerine yapılan hak ihlallerinin, bazı siyasiler tarafından gecikmeli de olsa görülmesi ve bu konuya dikkat çekilmesi eşcinseller adına çok sevindirici bir gelişme. Adamlar yani iktidardaki ve benzer muhalefettekiler herkesi kapsayacak şekilde Anayasa düzenliyorlar ama kendi dinlerine ve ahlak anlayışlarına uymuyor diye eşcinselleri görmezlikten geliyorlar. Sanki "biz" insan değiliz de ucubeyiz! Nasıl insanın kendi ideolojisine uygun olanlar öncelikli haklara sahip olur da, diğerleri süresiz bir şekilde beklemeye alınır ki? Hem üstelik eşcinsellerin haklarının iade edilmesi kime ne kaybettirecek ki? Daha insanca yaşanılmayacak mı? Egemen yapıların insanlık dışı davranışları, haklar iade edilince azalmış olmayacak mı? Onların, eşcinsellerin insanca yaşama hakkı olduğuna inanmadıklarını biliyorum. Dolaylı olarak, hatta ötekileştirme bazında nefretsel bir ifadeyle dile de getiriyorlar. Mesela bizim toplumsal yapımıza göre eşcinsel hakları100 yıl sonra düşünülebilirmiş  veya günahmış, hastalıkmış veya ağızlarına bile almak istemedikleri bir ahlaksızlık eşcinsellik...

Bu insanlar nasıl bir insan ki, şiddete karşı birilerini korurken, bizleri korumuyor? Hatta yok olmamızı istiyorlar ki yok sayıyorlar. N'olcak yani "eşcinsel var" desen ve o eşcinseli eşcinsel olduğu için korusan? İtibarın mı sarsılacak, insanlığın mı azalacak, günaha mı gireceksin? Dini, günahı, siyasete karıştırmam abes karşılanabilir ama  ne yazık ki Kalü Bela'dan beri siyaset din üzerinden yapılıyor. Benim siyasetten anladığım şu; Toplumsal bir fayda adına değil de, iktidar olabilmek ve iktidarda kalabilmek için yapılan bir pazarlık şekli. Oysa insan haklarının pazarlığı mı olur? Gasp ediyorsun, sonra da "bizim ahlakımıza uymaz" diye vermiyorsun. Bunu haklarına sahip çıkmayan eşcinsellerin falan düşünememesiyse hayret verici bir şey. Zaten insan haklarının ihmal edilmesinin en büyük sorumlusu, kendi haklarına sahip çıkmayan kesimlerdir.

Binnaz Toprak önergenin Meclis'te kabul edilmesine dair umutlu olmadığını belirtmiş. Olsun! İnsanlara haklarını teslim ettiklerini iddia edenlerin, nasıl eşcinsellerden nefret ettiklerini bir kez daha görmüş oluruz. Eşcinsellerin açıkca isimleriyle yasalaştırılmamalarından dolayı nefret cinayetlerine kurban gittiklerini tescillemiş, tarihe geçirmiş olurlar. Tabi biz eşcinsellere de bu insanlık dışı davranışı sürekli hatırlatmak düşüyor. Evet eşcinsellerin haklarının teslim edilmemesi hayatın en büyük insanlık dışı davranışı ve suçudur. Bir insanın cinsel yönelim farklılığından, cinsel edim şeklinden dolayı ayrımcılığa maruz bırakılması utanç vericidir ve bunun özrü kabahatinden büyüktür. Benim nasıl seveceğimi, sevişeceğimi iktidarlar belirleyemez ve bunun da eğrisi-doğrusu olmaz.

Bize yani eşcinsellere haklarımızı teslim etmek istemeyenlere şunu hatırlatmak isterim. Biz sadece kendi cinsimizle özgürce sevişebilmek için tanınmak istemiyoruz. İnsanca yaşamak için, herkesle eşit olan doğal haklarımızdan faydalanmak için yasal olarak tanınmak istiyoruz. Hatta öldürülmemek, hayatta kalabilmek için bile diyebiliriz buna. Çünkü doğada var olan bir kesimin tanınmaması, inkar edilmesi, o kesimin ötekileştirilmesi, nefret cinayetlerine hedef gösterilmesi demektir.

Bizim haklarımız heteroseksist iktidarların çıkarcı politikalarına ters düşebilir ama, onların biz eşcinselleri görmezlikten gelmesi de insanlığa ters.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder