2 Şubat 2013 Cumartesi

Bir Kadın Niye Öldürülür?


Sarai Sierra... Amerikalı fotoğrafçı bir kadın... 21 Ocak'tan beri kayıptı. Hava alanındaki görüntülerinden ve fotoğraflarından gördüğüm kadarıyla bir dünya kadınıydı. Alışılmışlıklara sıkışıp kalmış bir kadın görünümü yoktu. Özgüvenli ve insani...

Mutklaka ortaya çıkacak diye düşünüyordum ama sağ olarak. Öldürülebileceği hiç aklıma gelmemişti. Çünkü bir kadını, hem de modern bir kadını kim niye öldürebilirdi ki? Ama kaybolduktan yaklaşık 10 gün sonra bir köşede cesedi bulundu.

Aslında ahlak bataklığına saplanıp kalmış ortamlarda modern, insani kadınlar her zaman birer potansiyel kurbandırlar. Çünkü onlar, erkeklerin baskı altına aldıkları, korkuttukları, üzerlerinde egemenlik kurdukları kadınlara benzemedikleri için ötekidirler. Hatta güçlü oldukları için ölmelerinin, öldürülmelerinin bir sakıncası yoktur. Çünkü onlar "hayır" demesini bilen, diyebilen kadınlardır.

Erkek egemen bir toplumda bir kadının öldürülmesi için "hayır" demesi yeterlidir. Hatta en büyük sebeptir "hayır" demesi. Kadın kimdir ki "hayır" diyebilesin erkeğe. "Hayır" demese belki yaşama şansı bile olabilir kadınların. Bir kadın başka hangi sebeple öldürülmüş olabilir? Erkeğe şiddet mi uygulamıştır, tecavüze mi yeltenmiştir? Kadınların erkekler tarafından düşürüldükleri konumdan dolayı erkekliğe dair çok gaddar bir tablo çizmiş olabilirim ama erkekliğin genel olarak farklı bir portresini mi gördük ki?

Kadınların öldürülmesi ve de erkeklerin öldürmesi için aslında hiçbir sebep yoktur. Bir kere, ölmek ve öldürmek için bile bir sebep olamaz. Biz insan değil miyiz? Düşünmek için aklımız, konuşmak için ağzımız-dilimiz yok mu? Bir sorun varsa, o sorunu halledebilecek kapasitemiz yok mu? Yok sanırım. Lafa geldi mi insanlıktan bol bir şeyimiz yoktur ama insanca yaşamayı, insanca davranmayı öğrenemedik gitti.

Sarai Sierra gene Türkiye'de öldürülen İtalyan sanatçı Pippa Bacca cinayetini aklıma getirdi ve nasıl bir dünyada yaşadığımızın altını kalın ve kırmızı çizgiyle tekrar çizdi. Ülkemizdeki kadına bakış açısını da bütün dünyaya rapor etmiş oldu. Çünkü bu kadın Amerika'da olsaydı yaşıyor olacaktı çok büyük ihtimal.

Kimse Sarai Sierra cinayetini ülkemizin kadına bakış açısının bir yansıması olamaz diye düşünmesin. Biz ülkemizdeki kadınlara yapılan şiddet ve cinayetleri o kadar kanıksamışız ki, kadınlara yaşatılan zalimliğin farkında bile değiliz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder