8 Ocak 2013 Salı

Sanat (bence ve kısaca) nedir?

Resim Bahar Ongan

İnsanın kendini, kendi dünyasını ifade etmesinin en kibar ve en insanca yolu sanattır. Bu yazma şeklinde olabilir, resmederek olabilir, müzik yoluyla olabilir, sinema yoluyla, fotoğraf yoluyla da olabilir...

Bu yol deliliğin göstergesi mi, duyarlılığın ifadesi midir? Özgüvenin tepe noktası mı, korkaklık mıdır? Bir çeşit hayata bakış açısı ama farklı ve de özgün, en önemlisi de özgür bir ifade şeklidir. Bir şeyleri anlatmadan önce kendi iç dünyasında sorgulayan, faydasını-zararını tartan duyarlı bir yöntemdir.

Birilerini, özellikle hegemonyayı rahatsız eden bir dil ama, rahatsızlık verici olduğundan değil, bazılarının gerçeklerden rahatsız olmasından kaynaklı bir rahatsızlıktır bu. Belki de sanatı doğuran da bu hegemonik şeylere isyan etme isteğidir.

Duyarlı insanlar hassasiyetlerinden dolayı kaba bir şekilde mücadele edemezler, etmek de istemezler. Sorunlara, özellikle özgürlüğü kısıtlayan baskılara karşı kimseye zarar vermeden yumuşak bir şekilde baş kaldırırlar, sorunun kaynağına dikkat çekerler. Bazılarına bu çok sert gelebilir ayrı mesele.

Düz bir bakış açısı veya kuru bir isyan değildir bu. Dolambaçlı ve estetik olduğu için, sorunun kaynaklarını hipnotize edebilir. Bazılarının sanatı engellemeye çalışmasının sebebi de, sanatın sorunları direkt hatırlatması değildir. Kitleleri aurasına alıp, sorunları yaratanların taraf kaybetme korkusudur. O yüzden sanat politikadan bile daha etkili bir yöntemdir çözüm konusunda. O yüzden politikacıların en karşı olduğu noktadır sanat. Çünkü işin içinde politikacıların asla mücadele edemeyeceği akıl vardır, zeka vardır, gerçekler vardır, şeffaflık vardır, estetizm vardır, mizah vardır... Buradan politikacıların sorunları çözmek gibi niyetlerinin olmadığını da çıkarabiliriz.

Barış ve demokrasi olan toplumlara bakarsanız, sanatın gelişmiş olduğunu görürsünüz. Ner'de kargaşa varsa, orada sanata sansür çoktur, orada sanat yoktur veya hobi aşamasında kalmıştır.

Bence insanlar silahları bırakıp renklerle, notalarla, düşüncelerle, duygularla anlatmalılar dertlerini. Çünkü çözüm daha kolay bulunacaktır bu yolla. Hem de hiç kimse zarar görmeyecektir. Bu yolla doğayla bütünleşeceğiz, doğamıza karışacağız yeniden büyük bir ihtimalle.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder