13 Kasım 2018 Salı

Eşcinsellik sadece cinsel bir kimliktir, bir eşcinseli bunun üzerinden varetmek ve tanımlamak yanlıştır!


Cinsel kimlik mücadelesi, sadece cinsel kimlik üzerinden verilirse ne kadar başarıya ulaşabilir?
Eşcinseller sadece eş-cinsellikten mi ibarettir?
Eşcinselliğin sadece cinselliğe indirgenmesi, eşcinselliğin ötekileştirilmesinin en büyük sebebi. Çünkü zannediliyor ki, eşcinsellik lanet bir şeydir, eşcinseller de bu lanet şeyden ibaret kişilerdir.
Maşallah eşcinsellerimiz de "gittikleri yol" ile bunu tescilliyorlar.
Nedir bu gittikleri yol; sadece cinsellik mi?
Hayır, eşcnsellikleriyle barışamamaları da gittikleri yanlış bir yoldur ve homofobiyi pekiştirmektedir bu.
Diğer gittikleri yol ise, daha doğrusu gidemedikleri yol; cinsellik dışına çıkamamamaları, kendilerini cinselliğe hapsetmeleri, homofobiyi kafalarında büyüterek kendilerini hayattan-toplumsal yaşamdan soyutlamaları, dolayısıyla homofobiyi bahene ederek engelleri aşmak için hiç çaba sarfetmemeleri, dolayısıyla hayata sosyal bakamamaları, dolayısıyla kendilerini kısır bırakmaları, dolayısıyla sadece cinsellikten ibaret kalmaları; evet cinsellikten ibaret sanılmaları değil, kalmaları. Çünkü bir eşcinsele baktığımız zaman ya travestilik görüyoruz, ya da cinsellik.
Gizli olanların zaten eşcinselliğin kabul edilmesine ne gibi katkısı olabilir ki?
Bakınız, ben eşcinselliğin sadece bir cinsel kimlik olduğunu ve eşcinsellerin sadece cinsel kimlik üzerinden varolmalarına karşı çıkıyorum ama, bir eşcinsel dünya lideri de olsa, gizli kaldıktan sonra eşcinselliğin kabul edilmesine ne gibi katkı sağlayabilir?
Ki şu aşamada, yani homofobinin olduğu bir zaman sürecinde, buna- eşcinselliğin görünürlüğüne ihtiyaç vardır.
Yani şunu demek istiyorum...
Sadece cinsellik olarak varolmayalım; kültür-sanatsal bir kimliğimiz de olsun, sosyo-ekonomik olarak da varolalım ama eşcinselliğimizi saklamak da çok yanlış...
Yani heteroseksüeller cinsel yönelimlerini saklamıyorlarsa ve de bunun-heteroseksüelliğin üzerinden varolunmak ne kadar saçmaysa, eşcinsellik için de aynı şey geçerli.
Ben sokağa çıktığım zaman eşcinsel olduğum bilinsin ama sadece cinsel yönelimimle varolmadığım anlaşılsın.
Eşcinsellik denilince cinsellik algısının yıkılması için, hayat ne gerektiriyorsa, o şekilde de yaşamamız, kendimizi donanımlamamaız gerekiyor.
Eşcinsellerin çoğunda "ben eşcinselim, yapamam" gibi pasifize bir durum mevcut ne yazık ki...
Yapmıyorlar da zaten.
Sosyal anlamda bulunduğum ortamlarda ne yazık ki fazlayı boşverin, hiç eşcinsel göremiyorum gibi bir durum mevcut. Varolanlar da zaten kendilerini gizliyorlar anlaşılsalar bile. Veya denemeden ibaret kalıyor bu varoluş; istikrarlı bir varoluş yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder