19 Haziran 2018 Salı

Şeker Kız Kendi'ye dair...


Dün Heidi çizgi filminin ilk bölümlerini izledim ama 70'li yıllar fenomeni olarak anılan bu çizgi dizide aradığımı bulamadım. Çünkü çocuklar içindi. Yayınlandığı dönem itibariyle ucundan yetiştiğim bu çizgi diziye yaş yetişseydim ve çocukken izleyebilseydim bile gene çok sevemeyebilirdim. Çünkü çocukken de yetişkin hikayeleri seviyordum. Heidi çocuklara alfabeyi öğretiyormuş gibi bir çizgi imiş; Şeker Kız gibi yetişkin değil. Şeker Kız Kendi demişken...

Şeker Kız Kendi'nin bir sitesi var içinde konuyla ilgili tüm tefarruatları barındıran. Ben de bir Şeker Kız manyağı olarak bu siteden okuduğum bazı önemli notları paylaşmak istiyorum. Bir Japon ürünü olan Şeker Kız Kendi, önce 1979 yılında bir dergide yayınlanır, sonra da 1979'da çizgi dizisi yapılır. Çok tutulan bu yapım bütün dünyada ünlenir ve oyuncakları dahil bir çok ürünü satılmaya başlar. Bu arada Şeker Kız Kendi'nin 3 ciltlik bir öyküsü de yayınlanır 115 bölümlük çizgi dizisinden sonra hikayenin devamı olarak. Patty öğretmen olmuş, Archie ve Annie nişanlanmış, Albert iş seyahatindedir, Candy ise Pony evinde kalmaktadır... 2010 yılında ise Kendi'nin 30'lu yaşlarındaki döneminin anlatıldığı 2 ciltlik final romanı yayınlanır.

Ülkemizde ise tek kanallı siyah beyaz TV döneminde TRT'de 1979 yılının Ekim ayında yayınlanmaya başlayan Şeker Kız Kendi, 1982 yılının Temmuz ayında sona ermiştir. Özel ve renkli kanallar dönemindeyse Şeker Kız Kendi Kanal D'de sabah kuşağında yayınlanlandığında ise heyecanımda hiçbir azalma olmadığı için, bu dizinin çocuklara değil yetişkin gruba hitap ettiğinden emin olmuşumdur. İnternet dönemindeyse, Şeker Kız Kendi'nin kanallarda yayınlanan bazı bölümleri YouTube'a yüklenmiştir. Ben, 70'lerin sonundan yayınlanmaya başlayan bu diziyi, ağırlıklı olarak 80-81 ve 82 yıllarını kapsadığı için, 80'lerin dizisi olarak kabul ediyorum. Zaten bizim kuşağın popüler dizisidir Şeker Kız.

Bana göre çizgi filmleirnin en fenomeni Şeker Kız Kendi'dir ve bu hiçbir zaman değişmeyecektir. Tıpkı dizi filmlerin fenomeninin Dallas olduğu gibi, Çarli'nin Melekleri olduğu gibi, Küçük Ev olduğu gibi, Yaprak Dökümü olduğu gibi... Çünkü diğerleri buların taklidi oluyor...

Ben çizgi filimi niye seviyorum, ama hikayesi olan yetişkin nitelikteki çizgi filmi; çünkü insan hayalleri kadar vardır ve bu diziler bana konuları itibariyle hayata daha pozitif bakmamı sağlıyorlar. İçselleştiriyorum bir nevi iyi olmayı, güzel yaşamayı, yapıcı olmayı, vesaireyi... Mesela dün Haydi dizisinde ekmeğin üzerine koyulmuş ısıtılmış peynirle sütün lüks olarak verilmesi, hayata dair her şeyin bir lüks olduğunu ifade ediyor bana ve benim de mesela en sevdiğim kahvaltılardan biridir peynir ekmek ve süt. Veya nasıl Haydi için samandan yapılmış bir yatak en güzel yataksa, benim için de kimsenin karışmayacağı dört duvarımın olması bir saray. Sanırım bizim kuşak, yani x kuşağı hayalleriyle bile yetinmesini bilen, hayalleri üzerine bir yaşam kuran kuşak. hayal olmazsa, hiçbir şey de olmuyor zaten!

19 Ekim 1979'da TRT'de yayınlanmaya başlayan dizi...

3 Temmmuz 1982'de bitmiş ve...

'96 yılında Kanal D'de tekrar yayınlanmaya başlamıştır.






70'lerin fenomeni Haydi!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder