8 Şubat 2017 Çarşamba

Eşcinselliği aşağılamak, aşağılayanın insan-cıl olmadığının göstergesidir!


Beşiktaşlı Oğuzhan burnunu kaşıyarak van Persie'ye gay demek istemiş. Şimdi ben sana heteroseksüelsin diye bir yerimi kaşısam, zekamdan utanırım. İnsan ya eşcineldir ya da heteroseksüel; bunu bilmeyecek ne var. Eğer eşcinselliği aşağılamk için burnunu kaşıyorsan, bir insanı aşağılayan mı aşağılık sayılır, yoksa doğal yapısından dolayı aşağılanan mı? Bu da senin karakterinin bir etiketidir. Eğer heteroseküsel birini kışkırtmak için gay diyorsan, sana gay deseler ne yaparsın; gay olmadığını nasıl ispat edeceksin? van Persie'nin hareketini normal karşılamak gerekemez mi o zaman? Federasyonun bunları gözönünde bulundurması gerekmez mi?

Bir insanı bir özelliğinden dolayı aşağılamanın ne kadar basit bir kişilik yapısı olduğunu düşünemiyor mu insanlar yenilgiyi hazmedemeyince falan egolar devreye girince? Bu insanın olgun olmadığını göstermez mi zorda kalınca belden aşağıya vurmaya çalıştığı için? Seni de başkaları aşağılayabilir... Herkes kendini üstün görür eğer egolarını aldırmadıysa hala. Oysa herkesin bir yapısı vardır, bir kapasitesi vardır, bir konumu vardır ve bu özellikler ne üstün kılar insanı, ne de yerilmesi için  bir sebeptir...

Aşağılamak aslında insanın cehaletini de göstermiyor mu? Bir din bir dinden, bir dil bir dilden, bir milliyet bir milliyetten, bir ırk bir ırktan, bir cinsiyet diğerinden, bir cinsel yönelim diğerinden, bir renk bir renkten üstün veya düşük olabilir mi? Dünya geneline baktığımız zaman hala daha yarış içersinde, birbirimizden üstün olma sevdasındayız. Oysa her şeyin, herkesin güzel bir tarafı vardır ve üstünlük, güzellik göreceli bir kavramdır ve bakış açılarımız birilerini aşağılama hakkı vermez bize.

Mesela geçen gün kuzenime bir şarkı dinlettim; ben bayılıyorum bu şarkıya ama daha ilk saniyelerinde şarkıyı kapattı bana heyecan vermedi diye. Oysa benim için bir baş yapıt. E sevmediyse ne yapayım; sen müzikten anlamıyorsun diye aşağılasa mıydım onu; neye yarayacaktı bu? Sadece nefretini kazanacaktım onun veya üzecektim onu. Bir isnanı bir özelliğinden dolayı aşağılamak ve bu aşağılamadan dolayı aynı özellikteki insanları küçük görmek kadar ayrımcı bir davranış olabilir mi?

İnsanlar neden dikkat etmez davranışlarına toplum içersinde? Şimdi sen dünyanın bir numaralı isnanı olsan bile benim gözümde koskoca bir sıfırsın bir bir kimliği aşağıladığın için. Özür dilesen bile ne değişecek ki? Bu yaşa kadar pekişmiş bir nefret duygusunun makul bir gerekçesi olamaz ve özrü de hiç samimi gelmez. Zaten eşcinselliği aşağılayanlar bunun özür dilenecek bir şey olduğuna inanmazlar. Bilinçlendirmedikten sonra ceza da kar etmez böylelerine.

Aslında bütün ayrımcılıklar sistemin bir uzantısı. Sistem bir taraftan ayrımcılığı temel bir argüman olarak dayatırken, uzantılarına ceza kesmesi ancak kendisini kamufle etmesine, gerçek yüzünü saklamasına yardımcı olabilir. Samimiysen, o zaman eşcinselliğe yapılan sözlü ve fiziksel saldırıları nefret suçları kapsamına al, eşcinsellerin de futbol hakemi olmasına falan izin ver çürüğe çıkaracağına. Değil mi yani?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder