2 Ocak 2017 Pazartesi

Türk gösteri dünyasının cinsel kimlik devrimcileri


Kabul edersiniz, etmezsiniz bilemem ama bana göre Türk gösteri dünyasında giyim kuşamlarıyla, cesur tavır ve tarzlarıyla Zeki Müren, Barış Manço, Huysuz Virjin ve Bülent Ersoy cinsel kimlik anlamında birer devrimcidirler; bu devrimin kareasıdırlar. E Tarkan'ı da biraz ilave edebiliriz ama o kadar devrimci sayılır mı tartışılır. Bana gör Cem Adrian bile dik duruşuyla ve gösteri dünyasında prensiplerinden taviz vermemesiyle Tarkan'dan daha devrimcidir. Mesela kliplerinin TV'lerde hiç yayınlanmaması umrunda bile değildir ve ona rağmen eşcinsel kimliğine rağmen Türkiye'de günümüzde en geniş dinleyici kitlesi olan bir sanatçıdır... 

Zeki Müren Türkiye'nin ilk sanatsal gay figürüdür ve sanatının yanı sıra sahnelerdeki giyim tarzıyla bir devrimcidir ve onun üzerine asla bir daha çıkılamamıştır.

Barış Manço aksesurları-takılarıyla ve o da giyim kuşamıyla, özellikle de uzun saçıyla cinsiyet kimliklerini ters yüz etmiştir. Onun da üzerine çıkılamamıştır ve günümüz gençliğinin cinsel kimlik ifadesi farklı tarzlarda da olsa hala Barış Manço çizgisindedir.

Bülent Ersoy, trans kadın kimliğiyle, bedeniyle barışamamış eşcinsellerin yolunu açmıştır. İyi mi yapmıştır, kötü mü yapmıştır, orası tartışılır bir konudur.

Seyfi Dursunoğlu, Huysuz Virjin tiyatral kimliğiyle dilinin kemiğini aldırıp, Türk toplumunun ifade edemeyeceği bastırılmışlıklarını cesur bir şekilde dile getirerek gaz boşalımı sağlamıştır.

Tarkan belki de açık bir şekilde cinsel kimliğini ifade edememiştir ama gene de farklılıkların ifadesi olarak, heteroseksizmi tehdit etmeyecek şekilde üstü kapalı da eşcinsellerin varolduklarını hatırlatmış olabilir.

Cem Adrian illa ki erkek kadını sevecek diye bir koşulun olmadığını resmiyete kavuşturmuştur cesur söylem ve tavırlarıyla. İki erkeğin öpüşmesini albüm kapağına taşıyarak ve de kadınlardan hoşlanmadığını dile getirerek heteroseksist bir toplumu ürkütmeden herkesin anlayabileceği şekilde kendini ifade etmiştir. Ve heteroseksist bir toplumda cinsiyetçi topluma karşı hiç taviz vermemiştir ilkelerinden ve heteroseksizme rağmen dimdik durabilmiştir, varolabilmiştir. Modern çağın en ikonik popgay starı bence.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder