16 Ocak 2016 Cumartesi

Sezen Aksu sadece biraz nefes almak istiyor


Sezen Aksu sahnelere veda ediyormuş. Teşekkür ederiz tabiki de bugüne kadar müziğimize kattıklarından dolayı. Çok güzel işlere imza attı. Çok sevdik onu. Hayatlarımızda çok önemli bir yere sahip. Onun müziğiyle büyüdük... Onun müziğiyle müzikal anlamda tatmin olduk. Serçemiz oldu, kraliçemiz oldu... Sadece şarkıcı değildi, müzisyendi; söz yazdı, beste yaptı... Başka şarkıcılara şarkılarıyla katkı sağladı, emekleriyle katkı sağladı, kucak açtı müziğe... O olmasaydı, bir çok şey eksik kalırdı... Mesela benim en çok sevdiğim sanatçı olan Nükhet Duru'nun iki albümüne emeği geçmiştir; "94" ve "Tam zamanında" albümlerine ki Nükhet Duru'nun kiliometre taşlarındandır. Müziği bırakan bir çok sanatçının da müziğe dönmeleri konusunda itici güç olmuştur, yeni sesler onun sayesinde müzik piyasasına daha kolay girmişlerdir.

Ben Sezen Aksu'nun 70'ler ve 80'lerdeki çalışmalarını daha naif, daha pop bulurum ama 90'lar ve 2000'lerde de çok güzel işlere imza atmıştır. Mesele benim sevip sevmemem de değildir Sezen Aksu'yu; koskoca bir millet sevmiştir Sezen Aksu'yu; Sezen Aksu'yu politik tavrı olanlar dışında sevmeyen var mıdır onu da bilmiyorum. Politik sebeplerle sevmeyenleri de art niyetli buluyorum zaten. Yanlış anlaşılmasın, ben mesela son dönemlerde ve son dönem Sezen Aksu şarkıları dinlemiyorum ama bu Sezen Aksu'yu sevmemek anlamına gelmez ve Sezen Aksu'ya hakkını vermemeyi gerektirmez. Bir sanatçıyı sevip sevmemek de kişinin kişisel müzik zevkiyle alakalı bir şeydir. Çok sevdim zamanında ama insanın müzik anlayışı da değişiyor zamanla...

Bir de sanatçıların yorulma ve yeter deme hakları da var; hele ki Sezen Aksu gibi aralıksız üretmiş sanatçıların. Kaç tane sanatçı var bu ülkede aralıksız her kuşak müzik yapan; Ajda Pekkan, Nükhet Duru, Sezen Aksu ve Nilüfer dışında... Hiçbir sanatçı onların albüm sayısına ulaşamadı, hiçbir sanatçı onlar kadar istikrarlı ve başarılı olamadı... Başarısız bulunan çalışmalarının bile değeri sonradan anlaşıldı. Tabiatın kurallarına müzik konusunda kafa tutan insanlar bunlar... Hala sahnedeler... Ve hala stüdyoya girip kayıt yapıyorlar albüm satışları olmamasına rağmen. Herkes tekledi ama bu dört isim teklemedi.

Ben Sezen Aksu'nun sahneleri bırakacağına da inanmıyorum. Sadece yoruldum, sık boğaz etmeyin demek istiyor. Sezen Aksu ne müziği bırakır, ne de sahneleri; çünkü o bir müzik insanı. Bıraktırmazlar da zaten. Hadi Sezen dedikleri zaman zaten dünden razıdır sahneye çıkmak için. Gerçek sanatçıları müzik bıraksa bile, onlar müziği asla bırakmazlar.

Bu dört sanatçımıza hala albüm yaptıkları için, hala sahnelerde oldukları için kocaman bir alkış lütfen. 70'ler, 80'ler, 90'ler, 2000'ler, 2010'lar ve hala albüm yapıyorlar, hala sahnedeler... Onlardan sonra çıkan jenerasyonlar bile bile müziği bıraktı ama onlar tam gaz... 2015'te Nükhet Duru ve Nilüfer'in albümü çıktı, bu yıl da Sezen Aksu ve Ajda Pekkan'ınkini bekliyoruz. Nükhet Duru bu yıl da gene bir albüm patlatabilir; ona hiç belli olmaz çünkü...













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder