21 Ekim 2015 Çarşamba

Meme ütüleniyor da penis niye ütülenmiyor?


Kamerun'da kadınların memelerinin ütüleme tekniğiyle büyümesi engelleniyormuş. Sebebi erkeklerin cinsel saldırılarından korunmak adına memeleri cazip halden çıkarmak. Çünkü meme yegane güzellik unsuruymuş onlara göre. Kadınların memelerinin yok edilmeye çalışılmasının sebeplerinden biri de kadınların cinselliğini ertelemekmiş. Kamerun'da kadınların memeleriyle geçirdiği süre en fazla 10 yılmış. Bu geleneği gelecek nesillere aktarabilmek ve memelerin büyümesinin önüne geçebilmek için ergenliğe girer girmez memeler ütülenerek yok ediliyormuş. Bu uygulama 8 yaşına kadar düşüyormuş.

Ütüleme tekniği nasıl bir şeymiş; taş veya spatula gibi nesneler ısıtılarak memenin üstüne bastırılıyormuş... Memeleri öldürmek psikolojk hasarın yanı sıra kist gibi, kanser gibi hastalıklara da sebep oluyormuş.

Haberde, erkeklerin cinsel saldırısından korunmak adına erkekleri eğitmek yerine kadınları kadınlıklarını köreltmelerine dem vuruluyor... Sosyo ekonomik durumuna bakılmaksızın uygulanan meme ütüleme tekniğine önümüzdeki dönem 3.8 milyon kız çocuğunun maruz kalacağı ifade ediliyor. Kadınların da büyük çoğunluğu (%39'a karşılık % 41) destekliyor bu uygulamayı.

Şunu demek istiyorum... Erkeklerin cahilliğini düzeltmek önemli de, onların saldırısına maruz kalmamak için neden kadınların eğitilmesi düşünülmez. Erkeklerin cazibe merkezi olmaktan kurtulmak için kadının doğasına müdahale edilmesi yerine, erkeklerin eğitilmesiyle birlikte kadınlara da, kadının da erkekler kadar eşit bir cins olduğu öğretilse daha iyi olmaz mı? Sen korkarsan ve erkeğin isteyeceği dilden kendini korumaya çalışırsan, erkeğin sana-kadına bakış açısı değişmez ki... Erkeklerin cinsel ihtiyaçları depreşince bunun memesi yok diye sırtını dönüp gideceğini mi zannediyorsunuz? Yoksa memesiz kadınla beraber olmak kutsala saldırı anlamına mı geliyor?!

Bana bu tür uygulamalar cahilce ve vazgeçilemeyen gelenekler gibi geliyor. Erkeğin saldırısından korunmak falan bahane... Yazıda kadınların meme ütüleme uygulaması ile cinsel deneyimlerini ertelemekten ve de kadınların memelerinden utanmalarından bahset miyor mu? Kadınlar resmen cinsellikten soğutuluyor, cinsel hakları ellerinden alınıyor... Burada çocukluktan itibaren erkek cinsiyetçiliğinin çıkarına uygun ahlakçı bir yetiştirilme söz konusu. Yani heteroseksizmin içselleştirilmesi durumu söz konusu. Yani eğitilecek olanlar kadınlar... Çünkü kadınlar eğitilmediği sürece, erkeklerle eşit oldukları öğretilmediği sürece, kendilerini erkekler için feda ettiklerinin farkında bile olamayacaklar...

Hiç düşünemiyor mu kadınlar; meme utanç kaynağı da, penis niye utanç kaynağı değil? Kadınlar memelerini ütülüyor da, erkekler neden penislerini ütülemiyor? Erkek egemen dünyayı yaratan sadece erkekler değil, kadınların da içinde bulunduğu erkek kafası. Bu değişmnediği sürece, kadınları hiç kimse kurtaramaz erkeklerden, cinsiyetçi uygulamalardan... Kadınları, önce kadınların kendi erkeklik ve kadınlık anlayışından kurtarmak gerekiyor...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder