3 Mart 2015 Salı

Kadının şiddeti önemli bir şey değil mi?

Ünlü bir mankenimiz darp ettiği bir erkek için, "Biz de kendisinden şikayetçi olduk, çok önemli bir konu değil" demiş.

Heteroseksist bir sitem de, kadın olmuş erkek olmuş fark etmiyor ve erkek kurallarına baş vuruyor gücü doğrultusunda herkes. Bu sadece şiddet olarak değil, karşısındakinin ekmeğiyle oynayacak şekilde bile hayatında engeller çıkartarak.

Heteroseksist sistemde gücü elinde bulunduran, bencilce kendi kuralarını uygulamak istiyor. Güçsüz bir kişinin uyduğu kuralları hiç sayıyor. Gücü elinde bulunduran özel muamele istiyor kısaca.

Kadınların hunharca katledildiği bir dünyada, kadınların şiddeti belki denizde kum kalabilir ama yapılan haksızlığın küçüğü büyüğü olmaz; çünkü fırsat ele geçince o küçük haksızlık erkeklerinkinin boyutuna ulaşabilir.

Gerçekten heteroseksist sistemdeki kadınlık anlayışı, erkeğin kadın biyolojisine monte edilmiş hali. Kadınlar çocuklarına erkeklerin uyguladığı şiddeti uygulamıyor mu? Daha doğrusu erkeklik demek güç demek, gücü elinde bulunduranlar da erkekleşebiliyorlar veya erkekliğin adına duyarsızlık, acımasızlık da diyebiliriz.

İnanıyorum ki fiziksel gücü kadınlar ellerinde bulundursalardı, farklı bir dünyada yaşamıyor olabilirdik.

Konu belki de erkek veya kadın olmakla alakalı değil de, her zamanki gibi insan olamamakla alakalı.

Kadınlar da kendinden güçsüzlere karşı kadınlıklarını kurnazca kullanmıyorlar mı? Ben nasıl olsa kadınım ve bu kişinin bir otoritesi yok ve bana bir şey yapamaz ona karşı haksızca davransam da diye düşünüyor. Bu sadece medyatik bir olayda değil, gerçek hayatta da o kadar çok sık karşılaşılan bir durum ki...

Mesela kadın, karşısındaki sesini çıkaramayacaksa ve de kibar birisiyse, tutabilene aşk olsun o kadını. Haklıysan bile haksız çıkartabilir seni ve çevresini senin üstüne salabilir, saldırtabilir.

Kadın mağdur ama mağdur etmekten de gocunmadığı durumlar mevcut.

Seni tacizle itham edebilir mesela kolaycacık.

Hakaretle suçlayabilir...

Bir de kadın düşmanı erkeklerin, çığırtkan kadınların tarafını tutmaları var ya... Evde kadına sesini bile çıkarttırmazlar, sokakta beyefendi kesilirler.

Bazı kadınlar da evde sesini çıkaramazlar ama sokakta padişah kesilirler.

Velhasıl çözemedim bu heteroseksist sistemi.

Ama... Kadınlığı değil mağdur olan kadınları savunuyorum her şeye rağmen...

Mağdur olan herkesi ve her şeyi de...

Yazıma konu olan olaydaki gerçek durumu tam olarak bilmiyoruz ama hiçbir şekilde şiddet olmamalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder