13 Kasım 2014 Perşembe

Geri kafalılık savunulacak bir şey mi?


Ivana sevgilisinden ayrılmış. Sana ne, diyebilirsiniz. Tabi bana ne ama sevgilisinin dedikleri yenilir yutulur cinsten değil; tamamen ahlakçılık ve de ayrımcılık.

Ayrılma sebepleri Ivana'nın dekoltesiymiş. Çok defa uyarmış ama Ivana dinlememiş. Neden kadın erkeğin sözünü dinlemek zorunda ve de onun dediklerini yapmak zorunda? Kadının özgür iradesi yok mu? Yok.

Dinlemek zorundaymış; "Biz eski kafalı insanlarız, kaldıramıyoruz bunları." diyor ayrılık kararı alan erkek sevgili. Onur ve namus çok önemliymiş.

Bu sözler, bu tarz düşünenlerin kendi kendilerinin infilak etmeleri için yeterli bir sebep. Çünkü bu söz, onur ve namusun geri kafalılık olduğunu anlatıyor resmen. Geri kafalılık savunulur bir şey mi?

İşin bir de çelişkili boyutu var. Kadın elde edilinceye kadar evlilik dışı modernce yaşanıyor ama ilişki bitince kadın namussuz sınıfına sokuluyor ve geri kafalılık savunuluyor. Ar ve namus önemli derken kadının dekoltesine dayandırılıyor ar ve namus. Direkt kadın anlatılımıyor mu?

Sanırım en başta aşktan hiç kimsenin gözü görmüyor; heteroseksist değerler erkekler tarafından da gözardı ediliyor. Aşk bitince de heteroseksist değerler bahanesi oluyor ayrılığın gerekçe olarak sunularak.

Kadın ne yapsın ki erkek böyle düşündükten sonra? Sadece heteroseksizmin fırsatlarından yararlanıyor ilişki boyutunda bile. "Tek aşkım, işim ve çocuğum" oluyor.

Heteroseksizmin oyunu da böylece sürüp gidiyor...

Aklıma sonradan geldi... Ivana'nın bir manken, bir televizyoncu olduğu bilinmiyor mı ilişkiye başlarken? Erkek en baştan bu ilişkiye kısa bir macera olarak mı başlıyor, yoksa heteroseksizmin unsurlarına güvenerek kadını yola getiririm diye mi düşünüyor; her ikisi de.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder