28 Mart 2013 Perşembe

Bu ülkede neden eşcinsel dostu yok?

Amerika'da bir kahve zincirinin eşcinsel evliliğe verdiği desteği eleştiren bir hissedara şirketin baş yöneticisi, “Burası özgür bir ülke, beğenmiyorsan hisselerini sat” demiş. Hissedar, eşcinsellere verilen desteğin kar oranını azalttığını iddia etmiş. Şirket yöneticisi de bu sefer, “Bu tartışma ekonomik değil, politik. Şirketimiz çeşitliliği ve eşitliği desteklemeye her zaman devam edecek” demiş.

Batı ile aramızdaki farkı düşünüyorum da, sanki başka dünyalarda yaşıyor gibiyiz. Adam, ekonomik zarar uğruna eşitliği ve çeşitliliği desteklemeye devam edeceklerini söylüyor. Bizim buralarda eşcinseller bile parasına kıyıp da insanlık adına eşcinsel haklarını desteklemez be! Hiç mi şirket sahibi eşcinsel yok da, eşcinsel dostu çıkmıyor bu topraklardan? Adam eşcinsel olmasına rağmen, kendine, eşcinselliğine düşman, kalkıp bir de kendi içindeki düşmanı mı desteklesin değil mi?

Gerçi ekonomi dünyasına o kadar da haksızlık etmeyelim. Duyarlı bildiğimiz sanat dünyasının duyarsızlığına ne demeli? Onlar başka fobik bir telden öttürüyorlar düdüklerini zaten. Eşcinseller ve eşcinselliklerini dünya alem biliyor ama adamlar kimliklerinin arkasında durmuyorlar. Sadece tuzu kuru bir şekilde eşcinselliğin cinsel boyutunu yaşıyorlar. Onu da, heteroseksizmi rahatsız etmemek için gözlerden uzak bir şekilde. Heteroseksizm davulla-zurnayla meşrulaştırıyor beraberliklerini, eşcinsellerin ki sözde mahrem oluyor.

Homofobinin oluşmasında ve eşcinsel haklarına karşı duyarsız kalınmasında biz eşcinsellerin suçu yok mu? Eşcinsel haklarına karşı duyarsız kalarak da olsa homofobiyi dolaylı bir şekilde besleyen ve görmezden gelen kişilere, kurumlara karşı tepkimizi gösteriyor muyuz? Eşcinsel dostu olmayan şirketlerin ürünlerini almamak gibi boykotumuz oluyor mu? Homofobisini, heteroseksüelliği savunarak, doğal bularak kusan sanatçılara karşı hayranlığımızda bir azalma oluyor mu? Kaç sanatçı "ben eşcinsel dostuyum" diyor. Tamam onlarla-eşcinsellerle bir arada hayat sürüyorlar ama homofobi karşıtı olmuyorlar asla. Ne olursak olalım, hepimiz heteroseksist, görünen yaşamlarımız da heteroseksüelce galiba.

Eşcinsel haklarını mühim mi görmüyorlar acaba? Oysa  insanın sırf cinsel yöneliminden dolayı ayrımcılığa maruz kalmasından daha büyük bir insanlık ayıbı olabilir mi? İnsanların arasındaki çıkara dayalı çatışmaları bile anlayabilirim de, bir insanın doğal, doğuştan gelen yapısından dolayı ayrımcılığa ve şiddete maruz kalmasının anlaşılır bir tarafı olabilir mi? Çıkar çatışmalarını durdurabilmek için insanlar ellerini taşın altına koyuyor da, eşcinsellik gibi bir masumiyeti korumak için kıllarını bile kıpırdatmıyorlar. Çıkarlarına mı ters düşüyor acaba? Ya homofobikler, ya da çıkarcılar. Başka bir açıklaması olabilir mi bu duyarsızlığın?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder