3 Şubat 2014 Pazartesi

Serpil Örümcer kötü sonu hak etmiyor


Bir zamanlar çok sükseli olan sanatçılarımızın sefil yaşamlarını görünce çok üzülüyorum ve ne düşünüyorum ve istiyorum biliyor musunuz, sanatı ucundan bucağından tutmuş her insanın hayatının devlet tarafından garantiye alınmasını. Çok komik değil mi söylediğim? Sanat diyince ne anlaşılıyor bu ülkede; İş potansiyeli olmayan marjinal insanların hobisi. Gerçekten bu ülkede sanatçı var ama sanatın zerre kadar değeri bile yok. Sanat yapanlar, yapılarına uygun olarak kendilerini gerçekleştiriyorlar sadece. Tabi sanatseverler var ama Batı ile karşılaştırıldığında yüzdeye bile vurulamaz.

Bayan Bacak lakaplı sanatçımız Serpil Örümcer'in hayat hikayesini okudum bugün gazetelerin birinde. Bir zamanlar gecede Ajda Pekkan'dan bile yüksel ücret alan bir sanatçının düştüğü konumu sadece onun hatası olarak değerlendiremeyiz. İçinde yaşadığımız koşulların veziri bile rezil etmeyeceğinin garantisi var mı? Ve herkes toplumsal yaşamdan kendini soyutlayarak ayakta kalamayabilir. Soyutlayanların da çok mutlu ve huzurlu olduğunu söyleyemeyiz. Kimisinin parası var ama ne derece mutlular acaba hayatlarında? Mutluluk belki pişman olmamaktır ve kimin pişmanlıklarının olmadığı bir hayatı vardır ki?

Serpil Örümcer şu anda geçimini sokakta işportacılık yaparak sağlıyormuş ve düşündüğü sadece kendi değil, psikolojik sorunları olan kızının çocukları-torunları. Dört kişinin geçimini temin etmeye çalışıyor sokakta satıcılık yaparak. "Yazık!" diyorum. Bu kadın gerçekten basbayağı şarkı söylemiş, 45'likleri var, albümleri var ve öyle vasat da değil sesi. Güçlü sesi olan şarkıcı bir kadın. Sinema oyuncusu da ayrıca. Batı'da sanatçılar bolluktan ne yapacağını bilemiyor, bizimkiler yokluktan. Sanatın değerinin olmadığı toplumlarda sanatçılar işte böyle zorluklar içinde yaşamaya çalışıyorlar.

İşin en kötü tarafı ne biliyor musunuz? Kötü durumda olanın sadece Serpil Örümcer olmaması. Sürekli karşılaşmıyor muyuz 70'li 80'li yıllardaki sanatçılarımızın zor yaşam koşullarıyla? Geleceklerini düşünmeyerek sorumsuzca yaşadıkları konusunda eleştiriliyor sanatçılar. Peki hepsi mi sorumsuzca davrandılar da sefalet içinde veda ediyorlar hayata? O günün koşullarında kazanılan ne olabilir ki maddi olarak? Şimdiki dizi oyuncularının bölüm başına aldığı 70-80 bin lira gibi kazanmaları söz konusu bile olamaz. Sahneye çıkan sanatçıların ne kadar kazandıklarını okuyoruz haberlerden ve aldıkları paralar dudak uçuklatıcı. Ve gecede yüz binlerce lira para kazanan günümüz sanatçılarının keşke onlar kadar sanatçılıkları da olsaydı da müziğimizde de biraz ilerleme olsaydı. Serpil Örümcer'i dinleyin, bir de şu anda en çok kazana kadın pop şarkıcıları dinleyin, aradaki farkı göreceksiniz.

http://www.magazinsortie.com/yasam/sanat-dunyasi-cok-vefasiz-h4557.html


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder